DK: Srbija ide na megdan ''velikim dužnicima''!

Tim Bogdana Obradovića u četvrtfinalu Dejvis kupa u julu gostovaće Argentini, ekipi koja ih je 2011. sprečila da odbrane "salataru". "Gaučosi" su u meču za istoriju "na mišiće" dobili Brazil i izborili duel sa Srbijom.

Tenis 10.03.2015 | 23:45
DK: Srbija ide na megdan ''velikim dužnicima''!

Srbija je "počistila" Hrvatsku sa maksimalnih 5:0 na startu takmičenja u Svetskoj grupi Dejvis kupa ove godine. Novak Đoković i ekipa u Kraljevu su dominirali terenom i sa najubedljivijom pobedi u istoriji izborili su plasman u četvrtfinale, u julu.

A tamo će ih dočekati Argentina.

Za razliku od Srbije, "gaučosi" su vodili jednu od najtežih bitaka ikada u Dejvis kupu. Pred svojom publikom u Buenos Airesu pobedili su žilave Brazilce sa 3:2, nakon što su na terenu proveli više od 19 i po časova!

Brazil je vodio posle dubla sa 2:1, a onda je usledio jedan od najdužih mečeva u istoriji, u kojima su se sastali Leonardo Majer i Žoao Sousa. Trajao je preko sedam sati i dobio ga je Argentinac sa 3:2 (7:6, 7:6, 5:7, 5:7, 15:13) i svojoj ekipi povratio samopouzdanje.

Federiko Delbonis imao je težak zadatak da stavi tačku na pobedu, pred bučnom publikom u Teknopolisu u duelu protiv nešto iskusnijeg Tomaža Belučija i uspeo je u tome. Meč koji je započet u nedelju, završen je u ponedeljak, pobedom Delbonisa, kome je to bio tek drugi meč za nacionalni tim - 6:3, 3:6, 6:2, 7:5.

Argentina je tako, kao i Srbija, posle godinu dana pauze ponovo izborila plasman u četvrtfinale Svetske grupe. Oni su prošle godine, baš kao i ekipa Bogdana Obradovića, ispali u prvom kolu od Italije, a onda na gostovanju u Izraelu ostvarili tesnu pobedu (3:2) i izborili opstanak u elitnom društvu.

Argentina nikada do sada nije osvojila "salataru", iako je ekipa koja je najviše puta do sada igrala finale, a ostala "kratkih rukava". "Gaučosi" su se čak četiri puta borili za pehar Dejvis kupa (1981, 2006, 2008. i 2011), ali nikada nisu uspeli da pobede.

Oni će od 17. do 19. jula ugostiti Srbiju u Argentini. Srbiju sa Novakom Đokovićem na čelu, kojoj su ostali veliki dužnici u septembru 2011. godine, kada su slavili u polufinalu u Kombank areni u Beogradu.

U odlučujućem meču, prvom singlu u nedelju, Novak Đoković predao je zbog povrede meč Huanu Martinu del Potru i ukupnom pobedom od 4:1 zvanično se odrekli i "salatare", koju je Srbija osvojila godinu dana ranije, i omogućio Argentincima da se dokopaju finala. Ipak, Španija je u Sevilji, sa Rafaelom Nadalom i Davidom Fererom u singlu, odnosno Fernandom Vedaskom i Felisijanom Lopezom u dublu, tada ubedljivo slavila (4:1) i dokopala se trofeja.

Istorija pamti još jedan duel tadašnje Jugoslavije i Argentine u Dejvis kupu u Beogradu 1964. godine, ali su Jugosloveni predvođeni Nikolom Pilićem i Borom Jovanovićem ostvarili ubedljiv trijumf (5:0).

Argentinci su novu sezonu u Dejvis kupu započeli kao i prethodne dve bez Huana Martina del Potra. Visoki teniser van terena je već duže od godinu dana zbog komplikovane povrede ruke, ali je najavio da oporavak teče po planu i da će se uskoro vratiti tenisu.

Del Potro, koji je nekada bio četvrti teniser sveta, najavio je da će posle septembra 2012. i meča protiv Češke u polufinalu ponovo igrati za Dejvis kup tim svoje zemlje.

Da li će se to i dogoditi, znaćemo ovog leta, kada dođe vreme za meč Argentine i Srbije.

Komentari / 0

Ostavite komentar