Плаћени да погину

Албанци са Косова и Метохије, посебно они узраста од 18 до 25 година, све се више укључују у редове терориста у Сирији и Ираку.

Свијет 10.03.2015 | 08:43
Плаћени да погину

Иако званична Приштина тврди да је ријеч о малом броју "заведених", јавна је тајна да недјељно са Косова пут Сирије и Ирака одлази, у просјеку, десетак Албанаца.

Косовски муфтија Наим Трнава упозорава да младе Албанце, посебно оне из категорије социјално угрожених, све више позивају да крену у "свети рат".

Трнава позива КФОР, Еулекс и Косовску полицију да пооштре контролу границе са Македонијом и Албанијом.
Он истиче да из тих земаља на територију Косова несметано пристижу "самозване хоџе" и пропагирају исламски фундаментализам и укључивање младих Албанаца у редове терориста.

Секретар Исламске заједнице Косова Ресул Реџепи тврди да се незапосленим младим људима нуди од 20.000 до 30.000 евра да се у Сирији боре на страни такозване исламске државе.

У прилог тој тврдњи је и прошлогодишње хапшење десетак имама са подручја Косовске Митровице и Србице, као и недавно хапшење имама Гњилана.

Прошле године ухапшен је и први имам џамије у Приштини, који се терети да је злоупотријебио функцију професора вјеронауке тако што је умјесто ислама проповиједао радикални фундаментализам.

У селу Рабовце, надомак Липљана, јавно дјелује хоџа који за одлазак у Сирију или Ирак нуди помоћ од 25.000 до 30.000 долара по особи.

Новац се издваја код "повјерљивог лица". Тек пошто се добровољац јави из Сирије или Ирака - средства се предају породици, објашњава Срни поступак плаћања припадник Косовске полицијске службе, који жели да остане анониман.

У тој служби незванично наводе да је до сада у Сирију и Ирак отишло најмање 500 косовских Албанаца и да та цифра није коначна.

До сада је, према званиним подацима МУП-а самопроглашног Косова, у Сирији и Ираку погинуло 20 до 25 косовских Албанаца.

Прецизан податак није могуће утврдити, јер породице настоје да прикрију да је њихов члан страдао у униформи терористе, кажу у полицији.

Један број страдалих сахрањен је у мјестима гдје су рођени на Косову, док остале сахрањују тамо гдје страдају.

Према званичним подацима владе самопрокламованог Косова и њеног министарства за социјалну политику, више од 60 одсто младих је незапослено, а сваки други је у анкетама министарства изјавио да жели да напусти Косово.

Коментари / 0

Оставите коментар