Plaćeni da poginu

Albanci sa Kosova i Metohije, posebno oni uzrasta od 18 do 25 godina, sve se više uključuju u redove terorista u Siriji i Iraku.

Svijet 10.03.2015 | 08:43
Plaćeni da poginu

Iako zvanična Priština tvrdi da je riječ o malom broju "zavedenih", javna je tajna da nedjeljno sa Kosova put Sirije i Iraka odlazi, u prosjeku, desetak Albanaca.

Kosovski muftija Naim Trnava upozorava da mlade Albance, posebno one iz kategorije socijalno ugroženih, sve više pozivaju da krenu u "sveti rat".

Trnava poziva KFOR, Euleks i Kosovsku policiju da pooštre kontrolu granice sa Makedonijom i Albanijom.
On ističe da iz tih zemalja na teritoriju Kosova nesmetano pristižu "samozvane hodže" i propagiraju islamski fundamentalizam i uključivanje mladih Albanaca u redove terorista.

Sekretar Islamske zajednice Kosova Resul Redžepi tvrdi da se nezaposlenim mladim ljudima nudi od 20.000 do 30.000 evra da se u Siriji bore na strani takozvane islamske države.

U prilog toj tvrdnji je i prošlogodišnje hapšenje desetak imama sa područja Kosovske Mitrovice i Srbice, kao i nedavno hapšenje imama Gnjilana.

Prošle godine uhapšen je i prvi imam džamije u Prištini, koji se tereti da je zloupotrijebio funkciju profesora vjeronauke tako što je umjesto islama propovijedao radikalni fundamentalizam.

U selu Rabovce, nadomak Lipljana, javno djeluje hodža koji za odlazak u Siriju ili Irak nudi pomoć od 25.000 do 30.000 dolara po osobi.

Novac se izdvaja kod "povjerljivog lica". Tek pošto se dobrovoljac javi iz Sirije ili Iraka - sredstva se predaju porodici, objašnjava Srni postupak plaćanja pripadnik Kosovske policijske službe, koji želi da ostane anoniman.

U toj službi nezvanično navode da je do sada u Siriju i Irak otišlo najmanje 500 kosovskih Albanaca i da ta cifra nije konačna.

Do sada je, prema zvaninim podacima MUP-a samoproglašnog Kosova, u Siriji i Iraku poginulo 20 do 25 kosovskih Albanaca.

Precizan podatak nije moguće utvrditi, jer porodice nastoje da prikriju da je njihov član stradao u uniformi teroriste, kažu u policiji.

Jedan broj stradalih sahranjen je u mjestima gdje su rođeni na Kosovu, dok ostale sahranjuju tamo gdje stradaju.

Prema zvaničnim podacima vlade samoproklamovanog Kosova i njenog ministarstva za socijalnu politiku, više od 60 odsto mladih je nezaposleno, a svaki drugi je u anketama ministarstva izjavio da želi da napusti Kosovo.

Komentari / 0

Ostavite komentar