Од Гадафија и ЦИА до наде за Либију

Бивши сарадник Муамера Гадафија и пензионисани либијски генерал Калифа Хафтар преузео је команду над војском у покушају да се избори са многобројним претњама.

Свијет 10.03.2015 | 08:24
Од Гадафија и ЦИА до наде за Либију

Како преноси хрватски Вечерњи лист, задатак 72-годишњег генерала је да спречи поделе у земљи и заустави крвопролиће, настално по свргавању Гадафија.

Пред Хафтаром су два, наизглед нерешива, задатка с обзиром на то да у Либији тренутно постоје две владе које себе сматрају легалним и изабраним, једна је у Триполију и предводи је савез исламиста “Либијска зора“, а друга је у Тобруку, на истоку земље и њу признаје међународна заједница.

Хафтар је био први сарадник Гадафија приликом државног удара и свргавања краља Идриса.

Ипак, 1987. године Хафтар је, заједно са 350 војника, заробљен у сукобу са војском Чада, после чега га је Гадафи прогласио неспособним и није хтео да преговара о ослобођењу.

Генерала је спасила ЦИА, пребацила га у Заир, а потом у САД, чије држављанство је ускоро добио.

Иако Хафтер тврди да је прекинуо сарадњу с ЦИА још 2003. године, његови противници и даље га сматрају изродом и америчким шпијуном.

Прошле године је покушао је да изведе пуч и преузети сву власт у земљи, али у томе није успео па је отишао на исток земље, одакле је покренуо велику офанзиву за спас Либије.

Извор: Б92/Вечерњи лист

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Логика

10.03.2015 13:28

Изгледа да су овима Амери и међународна заједница "помогли" више него нама.

ОДГОВОРИТЕ