Od Gadafija i CIA do nade za Libiju

Bivši saradnik Muamera Gadafija i penzionisani libijski general Kalifa Haftar preuzeo je komandu nad vojskom u pokušaju da se izbori sa mnogobrojnim pretnjama.

Svijet 10.03.2015 | 08:24
Od Gadafija i CIA do nade za Libiju

Kako prenosi hrvatski Večernji list, zadatak 72-godišnjeg generala je da spreči podele u zemlji i zaustavi krvoproliće, nastalno po svrgavanju Gadafija.

Pred Haftarom su dva, naizgled nerešiva, zadatka s obzirom na to da u Libiji trenutno postoje dve vlade koje sebe smatraju legalnim i izabranim, jedna je u Tripoliju i predvodi je savez islamista “Libijska zora“, a druga je u Tobruku, na istoku zemlje i nju priznaje međunarodna zajednica.

Haftar je bio prvi saradnik Gadafija prilikom državnog udara i svrgavanja kralja Idrisa.

Ipak, 1987. godine Haftar je, zajedno sa 350 vojnika, zarobljen u sukobu sa vojskom Čada, posle čega ga je Gadafi proglasio nesposobnim i nije hteo da pregovara o oslobođenju.

Generala je spasila CIA, prebacila ga u Zair, a potom u SAD, čije državljanstvo je uskoro dobio.

Iako Hafter tvrdi da je prekinuo saradnju s CIA još 2003. godine, njegovi protivnici i dalje ga smatraju izrodom i američkim špijunom.

Prošle godine je pokušao je da izvede puč i preuzeti svu vlast u zemlji, ali u tome nije uspeo pa je otišao na istok zemlje, odakle je pokrenuo veliku ofanzivu za spas Libije.

Izvor: B92/Večernji list

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Logika

10.03.2015 13:28

Izgleda da su ovima Ameri i međunarodna zajednica "pomogli" više nego nama.

ODGOVORITE