Земљотреси који су однијели хиљаде живота

Поред пожара, поплава, вулканских ерупција, олујних ветрова и снежних лавина, природна катастрофа која може да задеси свет је земљотрес. Неки од њих претили су да униште читаву културу једне земље одневши неколико хиљада живота и разоривши читаве градове и њихова обележја.

Свијет 09.03.2015 | 22:45
Земљотреси који су однијели хиљаде живота

Земљотреси су свакако једна од најтежих природних катастрофа. 1900. године почела је да се води евиденција потреса, а од тада најјачи који је погодио свет био је 1960. године у Чилеу. Његова магнитуда износила је 9.5 степени по рихтеру.

Разарања су била огромна, тако да је рељеф био непрепознатљив после потреса – створиле су се нове планине, а реке су промениле своја корита, то довољно говори о јачини овог земљотреса који је оставио пустош за собом. Цунами висок 25 метара захватио је обале јужног Чилеа.

Поред Чилеа цунами таласи погодили су и Аустралију, Хаваје, Нови Зеланд, Јапан и Филипине. 3 дана после земљотреса догодила се и ерупција једног вулкана у Чилеу.

Погинуло је 1.655 људи, док је два милиона њих остало без кућа. Цунами је тада погодио и веома удаљене Хаваје, где је погинула 61 особа, Јапан, где су страдале 122 особе, Филипине, на другој страни Пацифика. Причињене су велике штете и на западној обали САД.

Такође 1964. десио се земљотрес на Аљасци, магнитуде чак 9,2, који је изазвао цунами који се осетио у приобаљу држава Вашингтон и Орегон. Разарања су била огромна, а највише је страдао град Анкораж. Земљотрес је изазвао цунами висок преко 60 м који је погодио обале Аљаске, а мањи цунами таласи погодили су обалу Канаде.

Камчатку је погодио јак земљотрес 4. новембра 1952. године. Његова магнитуда процењена је на 9 степени по рихтеровој скали. Цунами који је настао том приликом погодио је Чиле, Аљаску и Нови Зеланд.

У близини индонежанског острва Суматра, 26. децембра 2004. године, догодио се земљотрес изузетне разорне снаге, магнитуде 9.0 јединица Рихтерове скале. Рачуна се да је његова енергија била једнака укупној енергији свих догођених земљотреса у свету. Његова разорна моћ се може мерити са истовременом експлозијом око два милиона атомских бомби која је бачена на Хирошиму на крају ИИ светског рата.

Овај земљотрес је створио цунами, који је практично збрисао све обале од Суматре до југа Индије и Шри Ланке, на дужини од више хиљада километара. Укупан број погинулих премашује цифру од 300 хиљада. Материјална штета је такође огромна, а процењује се на више милијарди евра.

Магнитуда земљотреса који је погодио Јапан 11. марта 2011. године износила је 9 степени по рихтеровој скали. Због оштећења нуклеарне електране Фокушима, радијација је у том подручију повећана за преко 1000 пута, тако да је подручје у кругу од 25 км од електране евакуисано. Цунами који је пратио овај земљотрес био је висок до 30 м.

У овом потресу погинуло је, најмање 337 особа, а 531 се води као нестало, док се број повређених процењује на око 1.000.

Извор: Србија Данас

 

Коментари / 0

Оставите коментар