Zemljotresi koji su odnijeli hiljade života

Pored požara, poplava, vulkanskih erupcija, olujnih vetrova i snežnih lavina, prirodna katastrofa koja može da zadesi svet je zemljotres. Neki od njih pretili su da unište čitavu kulturu jedne zemlje odnevši nekoliko hiljada života i razorivši čitave gradove i njihova obeležja.

Svijet 09.03.2015 | 22:45
Zemljotresi koji su odnijeli hiljade života

Zemljotresi su svakako jedna od najtežih prirodnih katastrofa. 1900. godine počela je da se vodi evidencija potresa, a od tada najjači koji je pogodio svet bio je 1960. godine u Čileu. Njegova magnituda iznosila je 9.5 stepeni po rihteru.

Razaranja su bila ogromna, tako da je reljef bio neprepoznatljiv posle potresa – stvorile su se nove planine, a reke su promenile svoja korita, to dovoljno govori o jačini ovog zemljotresa koji je ostavio pustoš za sobom. Cunami visok 25 metara zahvatio je obale južnog Čilea.

Pored Čilea cunami talasi pogodili su i Australiju, Havaje, Novi Zeland, Japan i Filipine. 3 dana posle zemljotresa dogodila se i erupcija jednog vulkana u Čileu.

Poginulo je 1.655 ljudi, dok je dva miliona njih ostalo bez kuća. Cunami je tada pogodio i veoma udaljene Havaje, gde je poginula 61 osoba, Japan, gde su stradale 122 osobe, Filipine, na drugoj strani Pacifika. Pričinjene su velike štete i na zapadnoj obali SAD.

Takođe 1964. desio se zemljotres na Aljasci, magnitude čak 9,2, koji je izazvao cunami koji se osetio u priobalju država Vašington i Oregon. Razaranja su bila ogromna, a najviše je stradao grad Ankoraž. Zemljotres je izazvao cunami visok preko 60 m koji je pogodio obale Aljaske, a manji cunami talasi pogodili su obalu Kanade.

Kamčatku je pogodio jak zemljotres 4. novembra 1952. godine. Njegova magnituda procenjena je na 9 stepeni po rihterovoj skali. Cunami koji je nastao tom prilikom pogodio je Čile, Aljasku i Novi Zeland.

U blizini indonežanskog ostrva Sumatra, 26. decembra 2004. godine, dogodio se zemljotres izuzetne razorne snage, magnitude 9.0 jedinica Rihterove skale. Računa se da je njegova energija bila jednaka ukupnoj energiji svih dogođenih zemljotresa u svetu. Njegova razorna moć se može meriti sa istovremenom eksplozijom oko dva miliona atomskih bombi koja je bačena na Hirošimu na kraju II svetskog rata.

Ovaj zemljotres je stvorio cunami, koji je praktično zbrisao sve obale od Sumatre do juga Indije i Šri Lanke, na dužini od više hiljada kilometara. Ukupan broj poginulih premašuje cifru od 300 hiljada. Materijalna šteta je takođe ogromna, a procenjuje se na više milijardi evra.

Magnituda zemljotresa koji je pogodio Japan 11. marta 2011. godine iznosila je 9 stepeni po rihterovoj skali. Zbog oštećenja nuklearne elektrane Fokušima, radijacija je u tom područiju povećana za preko 1000 puta, tako da je područje u krugu od 25 km od elektrane evakuisano. Cunami koji je pratio ovaj zemljotres bio je visok do 30 m.

U ovom potresu poginulo je, najmanje 337 osoba, a 531 se vodi kao nestalo, dok se broj povređenih procenjuje na oko 1.000.

Izvor: Srbija Danas

 

Komentari / 0

Ostavite komentar