Штрајк угрозио школску годину

Пропали у понедељак преговори лидера два синдиката и Министра просвете. Ученици већ изгубили сто часова, што је тешко надокнадиво.

Србија 09.03.2015 | 22:07
Штрајк угрозио школску годину

Ученици школа у којима наставници штрајкују изгубили су у просеку по стотину часова од новембра и школска година већ је угрожена, тврде у синдикатима. Оволико изгубљене наставе је ненадокнадиво и нико не зна какве ће то последице имати, сматра Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

Састанак представника Уније и Синдиката радника у просвети са министром просвете др Срђаном Вербићем у понедељак је пропао јер, опет, ни готово четири месеца од почетка штрајка и скраћених часова на 30 минута, нису успели да пронађу заједничко решење.

- Нажалост, нисмо се ништа договорили. Ова два синдиката и даље траже додатне гаранције у односу на оно што стоји у споразуму. Није логично да се траже додатне гаранције, ако се већ потписује споразум - изјавио је Вербић. - Измене самог споразума у овом тренутку нису могуће, али сматрам да би анекс колективног уговора био адекватно решење. Ми и даље стојимо на становишту да треба омогућити и представницима ова два синдиката да добију бенефиције које нуди Посебан колективни уговор (ПКУ) и ми смо за то да се нађе некакво законско решење.

Синдикати су, међутим, незадовољни што министар условљава потписивање ПКУ изласком из штрајка. Посебно су револтирани одлуком Вербића да штрајкачима смањи плате од тренутка када су два синдиката изашла из штрајка, 19. фебруара. Штрајкачи критикују одлуку да члановима неких синдиката смањи плату, а другима не.

- Нико није очекивао да ће штрајк прерасти у овако дугу агонију - каже Јасна Јанковић. - Наш захтев је толико једноставан и могао би врло једноставно да се реши. Министар је већ потписао да ћемо до краја године добити помоћ до висине једне зараде. Само тражимо да нам кажу када и о ком износу је реч. Министар нам је рекао да тих пара сада нема и да не може да гарантује ни износ ни време исплате.

Према њеним речима у штрајку је и даље готово 700 школа, и то великих, па је реч о готово 50.000 просветних радника који су у штрајку.

Скраћењем часова на 30 минута, израчунали су синдикалци, изгубљено је у просеку око сто часова.

- Договори су пропали и ове недеље сагледаћемо какве ће све штетне последице изаћи из тога, јер ће до 17. марта, када се навршава четири месеца од почетка протеста, сваки ђак изгубити 104 часа у просеку - оценио је Миодраг Сокић, потпредседник Синдиката радника у просвети.


ПРОТЕСТ У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ

МОТИВИ и димензије непрекидног штрајка просветних радника су политички, прете да такво стање прерасте у својеврсну анархију на штету целокупне просвете, нарочито ђака - оценио је Слободан Јоловић, начелник Моравичког округа, на седници Савета округа у Горњем Милановцу, на којој су учествовали председници општина Лучани, Ивањица и Милановац, те града Чачка.

У овом округу, од укупно 53 основне и средње школе, у њих 41 наставно особље је у законитом штрајку, скраћењем часова на 30 минута. Процентуално, то представља највише школа у штрајку на територији једног округа.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар