Štrajk ugrozio školsku godinu

Propali u ponedeljak pregovori lidera dva sindikata i Ministra prosvete. Učenici već izgubili sto časova, što je teško nadoknadivo.

Srbija 09.03.2015 | 22:07
Štrajk ugrozio školsku godinu

Učenici škola u kojima nastavnici štrajkuju izgubili su u proseku po stotinu časova od novembra i školska godina već je ugrožena, tvrde u sindikatima. Ovoliko izgubljene nastave je nenadoknadivo i niko ne zna kakve će to posledice imati, smatra Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sastanak predstavnika Unije i Sindikata radnika u prosveti sa ministrom prosvete dr Srđanom Verbićem u ponedeljak je propao jer, opet, ni gotovo četiri meseca od početka štrajka i skraćenih časova na 30 minuta, nisu uspeli da pronađu zajedničko rešenje.

- Nažalost, nismo se ništa dogovorili. Ova dva sindikata i dalje traže dodatne garancije u odnosu na ono što stoji u sporazumu. Nije logično da se traže dodatne garancije, ako se već potpisuje sporazum - izjavio je Verbić. - Izmene samog sporazuma u ovom trenutku nisu moguće, ali smatram da bi aneks kolektivnog ugovora bio adekvatno rešenje. Mi i dalje stojimo na stanovištu da treba omogućiti i predstavnicima ova dva sindikata da dobiju beneficije koje nudi Poseban kolektivni ugovor (PKU) i mi smo za to da se nađe nekakvo zakonsko rešenje.

Sindikati su, međutim, nezadovoljni što ministar uslovljava potpisivanje PKU izlaskom iz štrajka. Posebno su revoltirani odlukom Verbića da štrajkačima smanji plate od trenutka kada su dva sindikata izašla iz štrajka, 19. februara. Štrajkači kritikuju odluku da članovima nekih sindikata smanji platu, a drugima ne.

- Niko nije očekivao da će štrajk prerasti u ovako dugu agoniju - kaže Jasna Janković. - Naš zahtev je toliko jednostavan i mogao bi vrlo jednostavno da se reši. Ministar je već potpisao da ćemo do kraja godine dobiti pomoć do visine jedne zarade. Samo tražimo da nam kažu kada i o kom iznosu je reč. Ministar nam je rekao da tih para sada nema i da ne može da garantuje ni iznos ni vreme isplate.

Prema njenim rečima u štrajku je i dalje gotovo 700 škola, i to velikih, pa je reč o gotovo 50.000 prosvetnih radnika koji su u štrajku.

Skraćenjem časova na 30 minuta, izračunali su sindikalci, izgubljeno je u proseku oko sto časova.

- Dogovori su propali i ove nedelje sagledaćemo kakve će sve štetne posledice izaći iz toga, jer će do 17. marta, kada se navršava četiri meseca od početka protesta, svaki đak izgubiti 104 časa u proseku - ocenio je Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti.


PROTEST U MORAVIČKOM OKRUGU

MOTIVI i dimenzije neprekidnog štrajka prosvetnih radnika su politički, prete da takvo stanje preraste u svojevrsnu anarhiju na štetu celokupne prosvete, naročito đaka - ocenio je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, na sednici Saveta okruga u Gornjem Milanovcu, na kojoj su učestvovali predsednici opština Lučani, Ivanjica i Milanovac, te grada Čačka.

U ovom okrugu, od ukupno 53 osnovne i srednje škole, u njih 41 nastavno osoblje je u zakonitom štrajku, skraćenjem časova na 30 minuta. Procentualno, to predstavlja najviše škola u štrajku na teritoriji jednog okruga.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar