Удвостручен број кафана

На територији Бањалуке, са нешто мање од 200.000 становника, у овом тренутку са уредном пријавом о раду функционише око 1.000 кафића.

Република Српска 09.03.2015 | 21:35
Удвостручен број кафана

Из бањалучке подружнице Привредно-занатске коморе кажу да је број локала у порасту. Ову тврдњу нам најбоље поткрепљује информација да је 2007. године евидентиран 541 обрт ове врсте.

"Угоститељски објекти се најчешће не затварају, него доживљавају промјену власништва, јер људи некако мисле да је најлакше доћи до средстава отварањем угоститељских објеката", саопштили су из Привредно-занатске коморе Бањалука.

Биљана Милошевић, социолог, наводи како је кафана некада била једна врста институције из које су изашли многи велики људи, идеје и дјела, али да је данас ситуација дијаметрално супротна.

"Кафана као таква је нестала. Сада су то на неки начин писте за показивање статусних симбола. Нажалост, норме и стандарди по којима ми живимо су потпуно изопачени, тако да би били прихваћени од дијела заједнице, млади људи трче на таква мјеста, јер морају бити виђени и прихваћени, без обзира на све. Са психичке стране то су људи који живе од данас до сутра, веома лабилни, без неког карактера, особе без духа које се воде оном: 'Гдје сви, ту и ја'", казала је Милошевићева.

Истиче како су такве особе спремне да се одрекну и оброка да би имале новца за одлазак на мјеста која се у том тренутку воде као "кул" и "ин".

"Други велики проблем је одакле тим људима паре за такав начин живота, сигурно је да они који су запослени и озбиљни најмање времена и проводе по кафанама", рекла је она.

Марко П., конобар у једном од прометнијих локала у граду, каже да се нагледао свега за десет година рада по кафићима и дискотекама.

"Жалосно је то гледати свакодневно, поготово дјевојке у тридесетим годинама, када би требало да размишљају о браку, породици, каријери, оне се одају алкохолу. Чини ми се да су млади изгубили компас данас", испричао је Марко П.

Рекордни промети

Да грађани све више новца остављају у кафанама, показује статистика, према којој се из године у годину руше рекорди у промету угоститељских објеката.

Према доступним подацима, у угоститељству прошле године, упркос кризи, промет је износио више од 110 милиона марака.

Та цифра можда и не говори много док се не упореди са износом из 2008. године, када је укупан пазар у угоститељским објектима био "мршавији" за око десет милиона.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Крајисник

09.03.2015 21:40

А све се као нема....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема ста

09.03.2015 21:52

Кафа се мора пити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазнадар

09.03.2015 21:57

НН хоће да кажу да је народу добро и сваки дан све боље. То је и логика оних што живот око себе посматрају из авиона, хеликоптера, затамњених вјетробранских стакала скупоцјених аутомобила. Уосталом, расте и број кладионица, ето и то би се могло искористити као неки 'кредибилан' макроекономски индикатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

09.03.2015 22:06

Кафићи,ноћни клубови,казино,кладионице...ничу као печурке после кише.На сваку фирму која пропадне и оде у стечај,отвори се нова кладионица или кафић.Изгледа влада у тим "пројектима" види побољшање економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малта

09.03.2015 23:00

А некада је било стотину производних предузећа. Додик и његови су успјели уништити чак и бањалучку Мљекару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

10.03.2015 06:46

Мљекару,ТАС,Цајавец,Инцел,Врбас,т.о.Босна,Блик,Зитопродукт,Космос,.и створили губитасе Аквану,Цистоцу,Водовод,Топлану итд...ал су унистили и оно по цему је Бањалука позната као град зеленила,дрвореда...само зграде и бетон...

Name

хха

10.03.2015 06:38

Нисам економиста али мозе ли ми неко објаснити ..ако је криза откуд толики народ у кафицима..аута на улицама/не иду аута на воду или вјетар/,,сви твинглају по мобилном итд.Немојте само реци "наш народ навикао"..А како није навикао ићи авионом на море или возити нова аута или носити Бреитлинг на руци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

скорпион

10.03.2015 07:06

На то доста утице и тезак долазак до запослења а релативно нису велика улагања за отварање ,марза мало веца него у другим дјелатностима , и то је то.

ОДГОВОРИТЕ