Боловање постало луксуз

Зашто све мање радника у Српској иде на одсуство због болести? Од 2011. до 2014. године чак 2.500 запослених мање оправдано изостало с посла.

Република Српска 09.03.2015 | 20:11
Боловање постало луксуз

У Републици Српској у последње четири године рапидно је опао број радника који месечно оду на боловање. Тај број се од 2011. па до прошле године умањио за чак 2.500! И док је лане месечно на боловању било у просеку око 9.100 радника, 2011. овај број се кретао око 11.500.

Запослени у Српској лане су укупно изостали с посла око 1,6 милиона радних дана, а просечно трајање боловања било је седам дана.

Према речима саговорника “Новости” главни разлог за мањи број боловања је новац. Запослени на све начине покушавају, чак и кад су болесни да добију пуни износ плате, а не умањен због боловања. Др Миодраг Фемић, председник Струковног синдиката доктора медицине РС каже за “Новости” да све мањи број запослених на боловању не значи да је и мање болесних.

- Људи не иду на боловање због новца. У Реублици Српској је боловање постало луксуз. Многи људи болест прегурају на ногама и иду да раде веома лошег здравља, а све да им послодавац не би умањио плату. Ово има дугорочне последице по те људе, јер они оваквим потезима нарушавају своје здравље, али очигледно да и по цену свог здравља, због лоше финансијске ситуације у целом друштву морају тако да поступају - истиче Фемић.

Трошкови Фонда здравственог осигурања у прошлој години за боловања која су дужа од 30 дана износили су око 9,7 милиона, а у 2013. чак 10,2 милиона марака.

- Разлог мањег трошка Фонда за боловања у односу на раније године је мањи број радника на боловању - навели су у Фонду здравства.

Фонд исплаћује и накнаду плате од 70 до 90 одсто од основа. Обавезе радника су да најкасније у року од три дана од дана наступања привремене спречености за рад, послодавцу достави потврду надлежног лекара.

И док боловања до 30 дана одобравају породични лекари и она иду на терет послодавца, дотле боловања дужа од 30 дана одобравају посебне комисије које именује Завод за медицину рада и спорта и Фонд здравственог осигурања и она иду на терет Фонда.

Иначе, у целом региону доминира пракса да послодавац обезбеђује плату до 40 дана, што показује да су послодавци у Републици Српској у том погледу мање оптерећени, него у другим земљама.

ПОСЛОДАВЦИ

Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца РС, каже за “Новости” да у Српској већ годинама боловања плаћају послодавци, док Фонд здравства минимално учествује у тој активности.

- Сада су предузећа у Српској као социјалне установе и оне константно трпе због боловања радника. То се мора мењати законима, јер због чега би послодавци плаћали доприносе и осигурања, ако ће и кад радник оде на боловање све плаћати послодавци - објашњава Шкребић и додаје да је недопустиво да и Фонд кад враћа послодавцима новац за уплаћено боловање, то иде до 70 одсто нето износа плате, а никада бруто плате.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар