Лорбек: Наша породица су УЛЕБ и Евролига!

Председник АБА лиге Радован Лорбек прокоментарисао је у разговору за МОНДО актуелну ситуацију у регионалној кошарци и односе са ФИБА.

Кошарка 10.03.2015 | 09:20
Лорбек: Наша породица су УЛЕБ и Евролига!

Да ли је ФИБА престала да признаје АБА лигу као релевантно такмичење?

Тешко је рећи...

У недељу увече, путем мејла, ФИБА Европа обавестила је медије да је донела такву одлуку, која ће бити примењена на завршетку текуће сезоне, међутим у канцеларији АБА лиге у Љубљани тврде да нису обавештени о томе. Бар не још...

Разговарали смо са председником АБА лиге Радованом Лорбеком, који поред те улоге обавља и функцију потпредседника УЛЕБ, организације на чијем челу се налази Шпанац Едуардо Портела, први човек АЦБ лиге.

"Прочитао сам саопштење ФИБА путем медија, али с обзиром на то да је порука нејасна, додатно сам се распитао о томе шта се догађало у Минхену преко наших партнера који су присуствовали састанку. Добио сам информацију да на Борду ФИБА није било никаквог гласања, нити је донета одлука, већ да је све остављено за лето, када ће лиге бити завршене", рекао је Лорбек.

Каква ће бити реакција АБА лиге, уколико епилог свега заиста буде повлачење одлуке о признавању?

"С обзиром на овакву ситуацију, ми нећемо реаговати све док не добијемо званичан допис од ФИБА, а то се још није догодило... Оно што ћемо урадити, обавићемо консултације са нашим партнерима, а то су пре свих клубови учесници, а онда и Евролига и УЛЕБ, чије фамилије смо ми чланови", најавио је Лорбек.

АБА лига је од оснивања имала проходност у Еврокуп, док је излаз у Евролигу добила касније, одлуком канцеларије Евролиге и УЛЕБ да се то право пренесе са националних првенстава на регионално такмичење.

Прво је важило правило да по кључу у Евролигу иду најбољи српски представник (првак Србије), најбољи хрватски и најбољи словеначки, потом је кратко важио систем бодовања на основу резултата у АБА лиги, домаћем првенству и Купу, да би се од лета 2012. прешло на актуелни систем, према којем је регион изгубио једно место у ЕЛ, али је свака земља добила прилику да има два представника у евро-елити.

У првој сезони, 2012/13, ту прилику искористила је Србија када су Евролигу изборили Партизан и Црвена звезда, док је прошле сезоне након шокантног Фајнал-фора у Београду, Хрватска узела обе позивнице. Цедевита је на крају наступила, а Цибона одустала, па је позвана Црвена звезда Телеком.

Ове сезоне, у плеј-оф серијама за финале (а, самим тим и Евролигу) бориће се Црвена звезда, Будућност, Партизан и Цедевита, остаје да се види како упарени.

Коментари / 0

Оставите коментар