Lorbek: Naša porodica su ULEB i Evroliga!

Predsednik ABA lige Radovan Lorbek prokomentarisao je u razgovoru za MONDO aktuelnu situaciju u regionalnoj košarci i odnose sa FIBA.

Košarka 10.03.2015 | 09:20
Lorbek: Naša porodica su ULEB i Evroliga!

Da li je FIBA prestala da priznaje ABA ligu kao relevantno takmičenje?

Teško je reći...

U nedelju uveče, putem mejla, FIBA Evropa obavestila je medije da je donela takvu odluku, koja će biti primenjena na završetku tekuće sezone, međutim u kancelariji ABA lige u Ljubljani tvrde da nisu obavešteni o tome. Bar ne još...

Razgovarali smo sa predsednikom ABA lige Radovanom Lorbekom, koji pored te uloge obavlja i funkciju potpredsednika ULEB, organizacije na čijem čelu se nalazi Španac Eduardo Portela, prvi čovek ACB lige.

"Pročitao sam saopštenje FIBA putem medija, ali s obzirom na to da je poruka nejasna, dodatno sam se raspitao o tome šta se događalo u Minhenu preko naših partnera koji su prisustvovali sastanku. Dobio sam informaciju da na Bordu FIBA nije bilo nikakvog glasanja, niti je doneta odluka, već da je sve ostavljeno za leto, kada će lige biti završene", rekao je Lorbek.

Kakva će biti reakcija ABA lige, ukoliko epilog svega zaista bude povlačenje odluke o priznavanju?

"S obzirom na ovakvu situaciju, mi nećemo reagovati sve dok ne dobijemo zvaničan dopis od FIBA, a to se još nije dogodilo... Ono što ćemo uraditi, obavićemo konsultacije sa našim partnerima, a to su pre svih klubovi učesnici, a onda i Evroliga i ULEB, čije familije smo mi članovi", najavio je Lorbek.

ABA liga je od osnivanja imala prohodnost u Evrokup, dok je izlaz u Evroligu dobila kasnije, odlukom kancelarije Evrolige i ULEB da se to pravo prenese sa nacionalnih prvenstava na regionalno takmičenje.

Prvo je važilo pravilo da po ključu u Evroligu idu najbolji srpski predstavnik (prvak Srbije), najbolji hrvatski i najbolji slovenački, potom je kratko važio sistem bodovanja na osnovu rezultata u ABA ligi, domaćem prvenstvu i Kupu, da bi se od leta 2012. prešlo na aktuelni sistem, prema kojem je region izgubio jedno mesto u EL, ali je svaka zemlja dobila priliku da ima dva predstavnika u evro-eliti.

U prvoj sezoni, 2012/13, tu priliku iskoristila je Srbija kada su Evroligu izborili Partizan i Crvena zvezda, dok je prošle sezone nakon šokantnog Fajnal-fora u Beogradu, Hrvatska uzela obe pozivnice. Cedevita je na kraju nastupila, a Cibona odustala, pa je pozvana Crvena zvezda Telekom.

Ove sezone, u plej-of serijama za finale (a, samim tim i Evroligu) boriće se Crvena zvezda, Budućnost, Partizan i Cedevita, ostaje da se vidi kako upareni.

Komentari / 0

Ostavite komentar