Ражнатовић тврди: Слиједи нам ''смртна казна''!

КК Мега играла је и Балканску и АБА лигу, о чему смо, између осталог, разговарали са једним од најутицајнијих кошаркашких агената. Сукоб ФИБА - АБА коментарише уз драматично упозорење.

Кошарка 09.03.2015 | 20:40
Ражнатовић тврди: Слиједи нам ''смртна казна''!

Битка на релацији ФИБА - УЛЕБ, која се великом жестином повела на "јадранском" бојном пољу, изазива огромну пажњу и наговештава кошаркашке потресе на територији бивше Југославије.

Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) ускратила је протекле вечери признање АБА лиги и подржала "своју" Балканску лигу, чији је квалитет тренутно светлосним годинама удаљен од такмичења у којем учествују Партизан, Црвена звезда Телеком, Мега Лекс и Металац.

Балканску лигу - регионално такмичење, које је у недељу увече ступило у центар пажње, до ове сезоне играли су и клубови из Србије. Све до активирања косовских тимова.

Мега Лекс био је један од првих представника наше земље који је учествовао у тој лиги (уз Напредак, ОКК Београд, Раднички Крагујевац и још неколико тимова), па је МОНДО с тим у вези контактирао и Миодрага Ражнатовића, идејног творца пројекта КК Мега, који се у међувремену повукао са чела клуба.

"Мега је играла две сезоне Балканску лигу, тако да је практично једини тим у Србији, а и у региону, ако се изузме Левски, који је учествовао у оба такмичења. Искуства играња у Балканској лиги у то време била су добра. То је било солидно организовано такмичење, које је у том тренутку малим тимовима обезбеђивало излазак на интернационалну сцену", изјавио је Ражнатовић за МОНДО.

Тренутно, другу фазу Балканске лиге играју Морнар, Сутјеска (Црна Гора), Рилски (Бугарска), Куманово, Кожув (Македонија), Крајова (Румунија), Пеја и Сигал (Косово).

"Морам да напоменем да је Мега учествовала у прва два издања лиге, а да је, према мом мишљењу, лига сада прилично слабија и по квалитету тимова, а и организационо. Суђење је било слаба тачка, као и одређене организационе ствари. Клубови из Србије, који су играли после нас, имали су јако пуно проблема у остваривању својих права у оквиру такмичења. Не бих сада да улазим у детаље, али било је доста неприхватљивих ствари и у неколико наврата клубови из Србије молили су ме да посредујем у разговорима са челницима лиге, како би се ствари довеле у нормалу", додао је он.

Јасно је наговештена садашња жеља ФИБА да уложи труд у развој тог такмичења. Истовремено, све се гласније води дискусија да ли би та лига уопште могла бити развијена до нивоа на којем је тренутно АБА лига.

"Већа је разлика између АБА лиге и Балканске лиге, него између Евролиге и АБА лиге. Те лиге се уопште не могу поредити, ни у једном делу. Мислим да је организациона структура Балканске лиге светлосним годинама удаљена од организације АБА лиге", не оставља дилему Ражнатовић, без обзира на мане Јадранске лиге, које такође констатује:

"И АБА лига би такође могла бити боља, али уопште не мислим да ће икада Балканска лига заменити АБА лигу. Уосталом, лиге покривају потпуно различите територије".

Колико би тешке последице за кошарку "на Јадрану" могао да донесе сукоб ФИБА - УЛЕБ? Тешко је пронаћи бољег саговорника за одговор на то питање од Ражнатовића, али се и он не усуђује да изнесе децидан став.

"Веома ми је тешко да предвидим и искрено сам забринут због тог сукоба. Колико сам упућен, проблем АБА лиге у огледалу ФИБА било је власништво и управљање, јер ФИБА није против регионалне лиге, али јесте против садашње власничке структуре, тако да ме је поприлично збунила подршка Балканској лиги", објаснио је он и додао:

"Не знам леге артис каква јој је структура, али поуздано знам каква јој је фактички структура - то је, назовимо је слободно, приватна лига".

Кошаркашки савез Словеније у понедељак је јасно поручио да хоће да ојача домаћу лигу и да јој врати проходност у Европу, отворено се сврставши на страну ФИБА. Ражнатовић сматра да је пут враћања Еx-Yу кошарке у оквире државних граница лош потез.

Ражнатовић једину будућност за игру под обручима на овим просторима види у заједничком такмичењу. Сликовито је описао тај став.

"Једно је сигурно - ако се не нађе решење и ако клубови из Србије, а и из осталих бивших република СФРЈ, не буду играли регионално такмичење, већ озбиљно оболелој клупској кошарци у региону биће изречена смртна казна. Морамо да уложимо максималан напор, како би се наставило такмичење у региону, с обзиром на то да мале државне лиге не пружају услове за развој играча, ни за постојање интереса спонзора, ни публике", подвукао је утицајни агент.

На питање да ли би Мега, у случају да мора да бира, одабрала наступ у АБА лиги или Балканској лиги, кратко је одговорио:

"Нема дилеме да би то била АБА лига".

Коментари / 0

Оставите коментар