Ražnatović tvrdi: Slijedi nam ''smrtna kazna''!

KK Mega igrala je i Balkansku i ABA ligu, o čemu smo, između ostalog, razgovarali sa jednim od najuticajnijih košarkaških agenata. Sukob FIBA - ABA komentariše uz dramatično upozorenje.

Košarka 09.03.2015 | 20:40
Ražnatović tvrdi: Slijedi nam ''smrtna kazna''!

Bitka na relaciji FIBA - ULEB, koja se velikom žestinom povela na "jadranskom" bojnom polju, izaziva ogromnu pažnju i nagoveštava košarkaške potrese na teritoriji bivše Jugoslavije.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uskratila je protekle večeri priznanje ABA ligi i podržala "svoju" Balkansku ligu, čiji je kvalitet trenutno svetlosnim godinama udaljen od takmičenja u kojem učestvuju Partizan, Crvena zvezda Telekom, Mega Leks i Metalac.

Balkansku ligu - regionalno takmičenje, koje je u nedelju uveče stupilo u centar pažnje, do ove sezone igrali su i klubovi iz Srbije. Sve do aktiviranja kosovskih timova.

Mega Leks bio je jedan od prvih predstavnika naše zemlje koji je učestvovao u toj ligi (uz Napredak, OKK Beograd, Radnički Kragujevac i još nekoliko timova), pa je MONDO s tim u vezi kontaktirao i Miodraga Ražnatovića, idejnog tvorca projekta KK Mega, koji se u međuvremenu povukao sa čela kluba.

"Mega je igrala dve sezone Balkansku ligu, tako da je praktično jedini tim u Srbiji, a i u regionu, ako se izuzme Levski, koji je učestvovao u oba takmičenja. Iskustva igranja u Balkanskoj ligi u to vreme bila su dobra. To je bilo solidno organizovano takmičenje, koje je u tom trenutku malim timovima obezbeđivalo izlazak na internacionalnu scenu", izjavio je Ražnatović za MONDO.

Trenutno, drugu fazu Balkanske lige igraju Mornar, Sutjeska (Crna Gora), Rilski (Bugarska), Kumanovo, Kožuv (Makedonija), Krajova (Rumunija), Peja i Sigal (Kosovo).

"Moram da napomenem da je Mega učestvovala u prva dva izdanja lige, a da je, prema mom mišljenju, liga sada prilično slabija i po kvalitetu timova, a i organizaciono. Suđenje je bilo slaba tačka, kao i određene organizacione stvari. Klubovi iz Srbije, koji su igrali posle nas, imali su jako puno problema u ostvarivanju svojih prava u okviru takmičenja. Ne bih sada da ulazim u detalje, ali bilo je dosta neprihvatljivih stvari i u nekoliko navrata klubovi iz Srbije molili su me da posredujem u razgovorima sa čelnicima lige, kako bi se stvari dovele u normalu", dodao je on.

Jasno je nagoveštena sadašnja želja FIBA da uloži trud u razvoj tog takmičenja. Istovremeno, sve se glasnije vodi diskusija da li bi ta liga uopšte mogla biti razvijena do nivoa na kojem je trenutno ABA liga.

"Veća je razlika između ABA lige i Balkanske lige, nego između Evrolige i ABA lige. Te lige se uopšte ne mogu porediti, ni u jednom delu. Mislim da je organizaciona struktura Balkanske lige svetlosnim godinama udaljena od organizacije ABA lige", ne ostavlja dilemu Ražnatović, bez obzira na mane Jadranske lige, koje takođe konstatuje:

"I ABA liga bi takođe mogla biti bolja, ali uopšte ne mislim da će ikada Balkanska liga zameniti ABA ligu. Uostalom, lige pokrivaju potpuno različite teritorije".

Koliko bi teške posledice za košarku "na Jadranu" mogao da donese sukob FIBA - ULEB? Teško je pronaći boljeg sagovornika za odgovor na to pitanje od Ražnatovića, ali se i on ne usuđuje da iznese decidan stav.

"Veoma mi je teško da predvidim i iskreno sam zabrinut zbog tog sukoba. Koliko sam upućen, problem ABA lige u ogledalu FIBA bilo je vlasništvo i upravljanje, jer FIBA nije protiv regionalne lige, ali jeste protiv sadašnje vlasničke strukture, tako da me je poprilično zbunila podrška Balkanskoj ligi", objasnio je on i dodao:

"Ne znam lege artis kakva joj je struktura, ali pouzdano znam kakva joj je faktički struktura - to je, nazovimo je slobodno, privatna liga".

Košarkaški savez Slovenije u ponedeljak je jasno poručio da hoće da ojača domaću ligu i da joj vrati prohodnost u Evropu, otvoreno se svrstavši na stranu FIBA. Ražnatović smatra da je put vraćanja Ex-Yu košarke u okvire državnih granica loš potez.

Ražnatović jedinu budućnost za igru pod obručima na ovim prostorima vidi u zajedničkom takmičenju. Slikovito je opisao taj stav.

"Jedno je sigurno - ako se ne nađe rešenje i ako klubovi iz Srbije, a i iz ostalih bivših republika SFRJ, ne budu igrali regionalno takmičenje, već ozbiljno oboleloj klupskoj košarci u regionu biće izrečena smrtna kazna. Moramo da uložimo maksimalan napor, kako bi se nastavilo takmičenje u regionu, s obzirom na to da male državne lige ne pružaju uslove za razvoj igrača, ni za postojanje interesa sponzora, ni publike", podvukao je uticajni agent.

Na pitanje da li bi Mega, u slučaju da mora da bira, odabrala nastup u ABA ligi ili Balkanskoj ligi, kratko je odgovorio:

"Nema dileme da bi to bila ABA liga".

Komentari / 0

Ostavite komentar