Враћа се живот у Соколац и Хан Пијесак

Ситуација у општинама Соколац и Хан Пијесак у којима је, због високог снијега, проглашено стање елементарне непогоде полако се стабилизује.

Република Српска 09.03.2015 | 13:03
Враћа се живот у Соколац и Хан Пијесак

У соколачкој општини истичу да је више од 90 % кварова на електричним водовима отклоњено, и да су још три засеока и даље одсјечена. Када је ријеч о локалним путевима, нешто тежа ситуација је у Хан Пијеску. Изворишта и урбани дјелови добили су екелектричну енергију .

У соколачком штабу Цивилне заштите су нам саопштили да је 90% кварова на далеководној мрежи отклоњено, те да је већина локалних путева у функцији.

Командант Цивилне заштите Милован Бјелица као највећи проблем истиче недостатак горива за чишћење путева у општини чија је површина 730 км квадратних.

И у Хан Пијеску је данас повољнија ситуација него протеклих дана. Командант Цивилне заштите Хан Пијесак Љубивоје Шупић након обиласка терена истиче да се ради максимално на превазилажењу ове тешке ситуације.

У обје општине истичу да није било тежих посљедица и потребе за ангажманом Хеликоптерског сервиса Републике Српске. И у Калиновику је данас стабилно вријеме, па се кренуло у чишћење локалних путева, каже начелник општине Милена Комленовић.

Помоћ из Бијељине

Град Бијељина упутиће помоћ од 1.000 литара горива општинама Соколац и Хан Пијесак које су, одлучио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Мићић је одлуку донио данас, подсјетивши да су Романијци били међу првима који су притекли у помоћ народу Семберије у најкритичнијим данима током прошлогодишњих поплава, саопштено је из градске управе.

Он је истакао да се само заједничким снагама може изборити против природних непогода, те да ће град Бијељина, у складу са могућностима, наставити да помаже локалним заједницама које су угрожене временским неприликама.

Пало 40 стубова

На подручју Требиња струју још нису добила сва мјеста, а најтежа ситуација је у Невесињу на дијелу према Мостару, гдје је пало око 40 електричних стубова, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

Регионални путеви Невесиње - Калиновик преко Морина и Невесиње - Луке још су непроходни, а локални путеви се чисте према приоритетима.

Напајање електричном енергијом и снабдијевање водом на подручју општине Хан Пијесак је нормализовано, али школе данас неће радити.

Очишћени су путни правци према Жепи и Гођењу, Џимријама и Мислову, Пјеновцу и Невачкој, док ће остали локални путеви бити очишћени у току дана.

Висина снијега на овом подручју износи 116 центиметара.

У општини Соколац без напајања електричном енергијом је дио далековода Каљина /трафо-станица "Торањ".

На подручу Фоче без струје су далеководи "Тјентиште" из Бук Бијеле, "Буковица", "Јошаница", "Насеље" и "Челебићи".

У Источном Сарајеву без напајања електричном енергијом и даље је далековод "Тилава".

У општини Калиновик без струје је дио далековода "Улог", док се локални путеви на подручју општине чисте према приоритетима.

У општини Рудо без напајања електричном енергијом је дио далековода "Увац", док је у општини Чајниче и даље квар на трафо-станицама Каровићи, Стражбеници и Макотићи.

Водостај Босне у Добоју је у опадању, а у току ноћи није било падавина.  Водостај Саве такође је у опадању.

Ниво ријеке Дрине на Устави Јања износи 380 центиметара, као и претходног дана у 6.00 часова.
Ниво Саве у Рачи износи 530 центиметара.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

камелеон

09.03.2015 12:23

Живот се овдје још задуго неће вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

09.03.2015 15:43

е бас тако. нема нама спаса. ми из мрака никад изаци нецемо. јад, биједа и цемер