Vraća se život u Sokolac i Han Pijesak

Situacija u opštinama Sokolac i Han Pijesak u kojima je, zbog visokog snijega, proglašeno stanje elementarne nepogode polako se stabilizuje.

Republika Srpska 09.03.2015 | 13:03
Vraća se život u Sokolac i Han Pijesak

U sokolačkoj opštini ističu da je više od 90 % kvarova na električnim vodovima otklonjeno, i da su još tri zaseoka i dalje odsječena. Kada je riječ o lokalnim putevima, nešto teža situacija je u Han Pijesku. Izvorišta i urbani djelovi dobili su ekelektričnu energiju .

U sokolačkom štabu Civilne zaštite su nam saopštili da je 90% kvarova na dalekovodnoj mreži otklonjeno, te da je većina lokalnih puteva u funkciji.

Komandant Civilne zaštite Milovan Bjelica kao najveći problem ističe nedostatak goriva za čišćenje puteva u opštini čija je površina 730 km kvadratnih.

I u Han Pijesku je danas povoljnija situacija nego proteklih dana. Komandant Civilne zaštite Han Pijesak Ljubivoje Šupić nakon obilaska terena ističe da se radi maksimalno na prevazilaženju ove teške situacije.

U obje opštine ističu da nije bilo težih posljedica i potrebe za angažmanom Helikopterskog servisa Republike Srpske. I u Kalinoviku je danas stabilno vrijeme, pa se krenulo u čišćenje lokalnih puteva, kaže načelnik opštine Milena Komlenović.

Pomoć iz Bijeljine

Grad Bijeljina uputiće pomoć od 1.000 litara goriva opštinama Sokolac i Han Pijesak koje su, odlučio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mićić je odluku donio danas, podsjetivši da su Romanijci bili među prvima koji su pritekli u pomoć narodu Semberije u najkritičnijim danima tokom prošlogodišnjih poplava, saopšteno je iz gradske uprave.

On je istakao da se samo zajedničkim snagama može izboriti protiv prirodnih nepogoda, te da će grad Bijeljina, u skladu sa mogućnostima, nastaviti da pomaže lokalnim zajednicama koje su ugrožene vremenskim neprilikama.

Palo 40 stubova

Na području Trebinja struju još nisu dobila sva mjesta, a najteža situacija je u Nevesinju na dijelu prema Mostaru, gdje je palo oko 40 električnih stubova, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Regionalni putevi Nevesinje - Kalinovik preko Morina i Nevesinje - Luke još su neprohodni, a lokalni putevi se čiste prema prioritetima.

Napajanje električnom energijom i snabdijevanje vodom na području opštine Han Pijesak je normalizovano, ali škole danas neće raditi.

Očišćeni su putni pravci prema Žepi i Gođenju, Džimrijama i Mislovu, Pjenovcu i Nevačkoj, dok će ostali lokalni putevi biti očišćeni u toku dana.

Visina snijega na ovom području iznosi 116 centimetara.

U opštini Sokolac bez napajanja električnom energijom je dio dalekovoda Kaljina /trafo-stanica "Toranj".

Na područu Foče bez struje su dalekovodi "Tjentište" iz Buk Bijele, "Bukovica", "Jošanica", "Naselje" i "Čelebići".

U Istočnom Sarajevu bez napajanja električnom energijom i dalje je dalekovod "Tilava".

U opštini Kalinovik bez struje je dio dalekovoda "Ulog", dok se lokalni putevi na području opštine čiste prema prioritetima.

U opštini Rudo bez napajanja električnom energijom je dio dalekovoda "Uvac", dok je u opštini Čajniče i dalje kvar na trafo-stanicama Karovići, Stražbenici i Makotići.

Vodostaj Bosne u Doboju je u opadanju, a u toku noći nije bilo padavina.  Vodostaj Save takođe je u opadanju.

Nivo rijeke Drine na Ustavi Janja iznosi 380 centimetara, kao i prethodnog dana u 6.00 časova.
Nivo Save u Rači iznosi 530 centimetara.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kameleon

09.03.2015 13:23

Život se ovdje još zadugo neće vratiti.

ODGOVORITE
Name

nn

09.03.2015 16:43

e bas tako. nema nama spasa. mi iz mraka nikad izaci necemo. jad, bijeda i cemer