Формиран тим за борбу против тероризма

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ оформила је Специјални тим за борбу против тероризма који има сарадњу с партнерским агенцијама у свету, укључујући и амерички ФБИ, изјавио је данас помоћник директора Агеније и начелник криминалистичко-истражног одељења Анђелко Хргић.

Босна и Херцеговина 09.03.2015 | 12:23
Формиран тим за борбу против тероризма

Хргић, који је први човек задужен за истраге у СИПИ, прецизирао је "Дневном авазу" да се у посебном тиму налази 21 припадник, међу којима су и начелници регионалних канцеларија из Сарајева, Мостара, Бањалуке и Тузле, али и профилисани аналитичари и истражиоци који су прошли низ специјалистичких обука из те области. 

Појаснио је да државна полицијска агенција има сарадњу у области сузбијања тероризма с другим агенцијама за провођење закона у БиХ, земљама региома, као и с америчким ФБИ-ем. 

"Та сарадња је континуирана и свакодневна, а размена обавештајних и других информација врши се у оба смера", навео је Хргић који је на челу Специјалног тима, формираног 20. фебруара, уз најаву да ће Агенцији у 2015. приоритет бити борба против тероризма.

На подручју БиХ забележено је више случајева одлазака припадника радикалних исламских скупина из селефијског покрета на ратишта у Сирији и Ираку, а у самој земљи делује већи број група које службе безбедности сматрају опасношћу за националну безбедност.

Против једног од неформалних вођа селефија у БиХ Билала Боснића, подсећа Хина, води се судски поступак због врбовања младих Бошњака да се прикључују Исламској држави и подстицања на тероризам. 

Након што се Боснићу отворено успротивио имам из Велике Кладуше Селведин Бегановић, у четири наврата је на њега покушан атентат, а прошле седмице непознате особе напале су и повредиле и његовог сина.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блбл

09.03.2015 12:06

Пренос надлезности? Ово мора прво Баја да одобри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немања.а

09.03.2015 12:50

Ево долазе они сто су нас хапсили за вријеме кампање... Државни ансамбл "Руски козаци" наступиће 1. априла у Бањалуци у склопу обиљежавања Дана града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

09.03.2015 12:51

Ето нека Хргиц Истрази ције су цигарете биле које су заплењене на стрмици.Засто његов френд ским испија кафу викендом у ливну Велислав Ковац је саботирао истрагу око тог сцерца и пријетњи упуцених полициском слузбенику који је то разоткрио и пријавио.У БиХ сто си веци криминалац веца ти је титула и брзо напредујес ако радис постено нема те .

ОДГОВОРИТЕ