Formiran tim za borbu protiv terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH oformila je Specijalni tim za borbu protiv terorizma koji ima saradnju s partnerskim agencijama u svetu, uključujući i američki FBI, izjavio je danas pomoćnik direktora Agenije i načelnik kriminalističko-istražnog odeljenja Anđelko Hrgić.

Bosna i Hercegovina 09.03.2015 | 12:23
Formiran tim za borbu protiv terorizma

Hrgić, koji je prvi čovek zadužen za istrage u SIPI, precizirao je "Dnevnom avazu" da se u posebnom timu nalazi 21 pripadnik, među kojima su i načelnici regionalnih kancelarija iz Sarajeva, Mostara, Banjaluke i Tuzle, ali i profilisani analitičari i istražioci koji su prošli niz specijalističkih obuka iz te oblasti. 

Pojasnio je da državna policijska agencija ima saradnju u oblasti suzbijanja terorizma s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regioma, kao i s američkim FBI-em. 

"Ta saradnja je kontinuirana i svakodnevna, a razmena obaveštajnih i drugih informacija vrši se u oba smera", naveo je Hrgić koji je na čelu Specijalnog tima, formiranog 20. februara, uz najavu da će Agenciji u 2015. prioritet biti borba protiv terorizma.

Na području BiH zabeleženo je više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih skupina iz selefijskog pokreta na ratišta u Siriji i Iraku, a u samoj zemlji deluje veći broj grupa koje službe bezbednosti smatraju opasnošću za nacionalnu bezbednost.

Protiv jednog od neformalnih vođa selefija u BiH Bilala Bosnića, podseća Hina, vodi se sudski postupak zbog vrbovanja mladih Bošnjaka da se priključuju Islamskoj državi i podsticanja na terorizam. 

Nakon što se Bosniću otvoreno usprotivio imam iz Velike Kladuše Selvedin Beganović, u četiri navrata je na njega pokušan atentat, a prošle sedmice nepoznate osobe napale su i povredile i njegovog sina.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blbl

09.03.2015 12:06

Prenos nadleznosti? Ovo mora prvo Baja da odobri.

ODGOVORITE
Name

nemanja.a

09.03.2015 12:50

Evo dolaze oni sto su nas hapsili za vrijeme kampanje... Državni ansambl "Ruski kozaci" nastupiće 1. aprila u Banjaluci u sklopu obilježavanja Dana grada.

ODGOVORITE
Name

snouden

09.03.2015 12:51

Eto neka Hrgic Istrazi cije su cigarete bile koje su zaplenjene na strmici.Zasto njegov frend skim ispija kafu vikendom u livnu Velislav Kovac je sabotirao istragu oko tog scerca i prijetnji upucenih policiskom sluzbeniku koji je to razotkrio i prijavio.U BiH sto si veci kriminalac veca ti je titula i brzo napredujes ako radis posteno nema te .

ODGOVORITE