Соларни авион на путу око свијета!

Авион "Солар Импулсе 2", који иде искључиво на соларни погон, кренуо је јутрос из Абу Дабија на пут око света без иједне капи горива!

Занимљивости 09.03.2015 | 11:42
Соларни авион на путу око свијета!

Са аеродрома у Абу Дабију на исток ка Оману полетео је означавајући почетак новог покушаја да се лети широм света без познатог горива – керозина, преноси Тањуг.

Соларни авион полетео је у 7.12 по локалном времену са аеродрома „Ал Батен“ ка аеродрому у Мускату, где се очекује да ће слетети после 10 сати лета, наводи АФП.

У наредних пет месеци, једносед ће летети с континента на континент и прелетети Пацифик и Атлантик, с планом да слети на разне локације широм света и популарише кампању о чистим технологијама, пренео је британски Би-Би-Си.

Планирано је да се пут од 35.000 километара одвија у 12 етапа.

Летелица је швајцарске производње, његов идејни творац је Андре Боршберг и летеће искључиво захваљујући енергији сунца.

"Солар Импулсе 2" је једносед начињен од угљеничних влакана са 17.248 соларних ћелија распоређених по крилима распона 72 метра, које снабдевају авион енергијом.


То је већа верзија прототипа-једноседа који је први пут полетео пре пет година. Утемељивачи покрета "Солар Импулсе 2", Бертран Пикар и Андре Боршберг, рекли су да би тај авион у теорији могао да лети неограничено дуго.

Авионом је данас пилотирао Боршберг, а на пилотском месту мењаће се са Пикаром.

Боршберг је навео да је циљ да се створи свест о замени „старе загађујуће технологије чистим и ефикасним технологијама“, наводи се у извештају АП.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар