Solarni avion na putu oko svijeta!

Avion "Solar Impulse 2", koji ide isključivo na solarni pogon, krenuo je jutros iz Abu Dabija na put oko sveta bez ijedne kapi goriva!

Zanimljivosti 09.03.2015 | 11:42
Solarni avion na putu oko svijeta!

Sa aerodroma u Abu Dabiju na istok ka Omanu poleteo je označavajući početak novog pokušaja da se leti širom sveta bez poznatog goriva – kerozina, prenosi Tanjug.

Solarni avion poleteo je u 7.12 po lokalnom vremenu sa aerodroma „Al Baten“ ka aerodromu u Muskatu, gde se očekuje da će sleteti posle 10 sati leta, navodi AFP.

U narednih pet meseci, jednosed će leteti s kontinenta na kontinent i preleteti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na razne lokacije širom sveta i populariše kampanju o čistim tehnologijama, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Planirano je da se put od 35.000 kilometara odvija u 12 etapa.

Letelica je švajcarske proizvodnje, njegov idejni tvorac je Andre Boršberg i leteće isključivo zahvaljujući energiji sunca.

"Solar Impulse 2" je jednosed načinjen od ugljeničnih vlakana sa 17.248 solarnih ćelija raspoređenih po krilima raspona 72 metra, koje snabdevaju avion energijom.


To je veća verzija prototipa-jednoseda koji je prvi put poleteo pre pet godina. Utemeljivači pokreta "Solar Impulse 2", Bertran Pikar i Andre Boršberg, rekli su da bi taj avion u teoriji mogao da leti neograničeno dugo.

Avionom je danas pilotirao Boršberg, a na pilotskom mestu menjaće se sa Pikarom.

Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svest o zameni „stare zagađujuće tehnologije čistim i efikasnim tehnologijama“, navodi se u izveštaju AP.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar