ФИБА поништила АБА лигу!!! Шта сад то значи?!

На састанку у Минхену, Борд ФИБА Европа донео је одлуку да поништи признање регионалне Јадранске лиге. 

Кошарка 09.03.2015 | 10:00
ФИБА поништила АБА лигу!!! Шта сад то значи?!

Рат ФИБА и АБА се наставља.

Овог пут потез је повукла ФИБА, која је на састанку Борда у Минхену донела одлуку да призна регионалну Балканску лигу, а да поништи признавање такође регионалне Јадранске, тј. АБА лиге.

Ово је јавности саопштено званичним саопштењем које је са адресе ФИБА Европа послато медијима.

У прилично штуром саопштењу, у ком се не улази у конкретне последице овог путеза, објашњено је само да је ова одлука донета због тога што канцеларија АБА лиге није доставила сва тражена документа, која је ФИБА Европа тражила на увид сходно својим пропозицијама.

Наведено је и да ће ова одлука ступити на снагу по завршетку текуће сезоне у АБА лиги.

У овом тренутку, највише ће бити погођене судије.

У току припреме овог састанка, нису седели скрштених руку ни заговорници АБА лиге, а у последњи час подршку регионалном пројекту дали су и наши клубови и Кошаркашка лига Србије.

Док се две стране боре за своје ставове, отварају се многа питања. Ево неких одговора...

На састанку у Минхену, Борд ФИБА Европа донео је одлуку да поништи признање регионалне АБА лиге.

Званично, зато што канцеларија Јадранске лиге није доставила тражена документа, незванично, због тога што ФИБА покушава да врати изгубљени утицај у европској клупској кошарци, а на том путу АБА је само степеник према обрачуну са УЛЕБ и Евролигом.
У међувремену, ФИБА је одлучила да одлука о повлачењу признања ступи на снагу када се заврши ова сезона, да не би било ремећења. То ремећење се пре свега односи на статус судија.

Проходност у Евролигу и Еврокуп остаје каква јесте, а шта ће се догодити током лета - сада се не може предвидети.

Остаје да се види ко ће све од регионалних савеза признати АБА лигу, а ово је јасна порука ФИБА упућена савезима да не признају регионално "јадранско" такмичење. За сада, АБА лигу званично је признао само КС Хрватске.

Кошаркашки савез Србије то није учинио, али су српски клубови недвосмислено стали уз АБА и то јавно потврдили договором, постигнутим ове недеље у Београду.

Данашње саопштење ФИБА само је почетак најављеног сукоба, за који се још не може рећи колике би могао да има размере. Скупштина ФИБА Европе заказана је за мај и после тог догађаја би неке појединости могле бити јасније.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гоx

08.03.2015 21:40

Нема ту велике филизофије.Санкције за непостовање Фиба је избацивање са европских и светских такмицења.Супер вест за српску косарку,а продане дусе нека плацу Лисцу на рамену.Само 4 аба лигаса су подрзале Лисца а остали српски клубови су листом за Фибу и то је права информација.

ОДГОВОРИТЕ