FIBA poništila ABA ligu!!! Šta sad to znači?!

Na sastanku u Minhenu, Bord FIBA Evropa doneo je odluku da poništi priznanje regionalne Jadranske lige. 

Košarka 09.03.2015 | 10:00
FIBA poništila ABA ligu!!! Šta sad to znači?!

Rat FIBA i ABA se nastavlja.

Ovog put potez je povukla FIBA, koja je na sastanku Borda u Minhenu donela odluku da prizna regionalnu Balkansku ligu, a da poništi priznavanje takođe regionalne Jadranske, tj. ABA lige.

Ovo je javnosti saopšteno zvaničnim saopštenjem koje je sa adrese FIBA Evropa poslato medijima.

U prilično šturom saopštenju, u kom se ne ulazi u konkretne posledice ovog puteza, objašnjeno je samo da je ova odluka doneta zbog toga što kancelarija ABA lige nije dostavila sva tražena dokumenta, koja je FIBA Evropa tražila na uvid shodno svojim propozicijama.

Navedeno je i da će ova odluka stupiti na snagu po završetku tekuće sezone u ABA ligi.

U ovom trenutku, najviše će biti pogođene sudije.

U toku pripreme ovog sastanka, nisu sedeli skrštenih ruku ni zagovornici ABA lige, a u poslednji čas podršku regionalnom projektu dali su i naši klubovi i Košarkaška liga Srbije.

Dok se dve strane bore za svoje stavove, otvaraju se mnoga pitanja. Evo nekih odgovora...

Na sastanku u Minhenu, Bord FIBA Evropa doneo je odluku da poništi priznanje regionalne ABA lige.

Zvanično, zato što kancelarija Jadranske lige nije dostavila tražena dokumenta, nezvanično, zbog toga što FIBA pokušava da vrati izgubljeni uticaj u evropskoj klupskoj košarci, a na tom putu ABA je samo stepenik prema obračunu sa ULEB i Evroligom.
U međuvremenu, FIBA je odlučila da odluka o povlačenju priznanja stupi na snagu kada se završi ova sezona, da ne bi bilo remećenja. To remećenje se pre svega odnosi na status sudija.

Prohodnost u Evroligu i Evrokup ostaje kakva jeste, a šta će se dogoditi tokom leta - sada se ne može predvideti.

Ostaje da se vidi ko će sve od regionalnih saveza priznati ABA ligu, a ovo je jasna poruka FIBA upućena savezima da ne priznaju regionalno "jadransko" takmičenje. Za sada, ABA ligu zvanično je priznao samo KS Hrvatske.

Košarkaški savez Srbije to nije učinio, ali su srpski klubovi nedvosmisleno stali uz ABA i to javno potvrdili dogovorom, postignutim ove nedelje u Beogradu.

Današnje saopštenje FIBA samo je početak najavljenog sukoba, za koji se još ne može reći kolike bi mogao da ima razmere. Skupština FIBA Evrope zakazana je za maj i posle tog događaja bi neke pojedinosti mogle biti jasnije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

gox

08.03.2015 21:40

Nema tu velike filizofije.Sankcije za nepostovanje Fiba je izbacivanje sa evropskih i svetskih takmicenja.Super vest za srpsku kosarku,a prodane duse neka placu Liscu na ramenu.Samo 4 aba ligasa su podrzale Lisca a ostali srpski klubovi su listom za Fibu i to je prava informacija.

ODGOVORITE