Некадашња "фабрика свјетла" данас у мраку

Хидроцентрала на Врбасу у Делибашином селу изграђена је 1899. године. Била је то прва хидроцентрала на Балкану и снабдијевала је Бању Луку струјом. Данас је то разрушени објекат у којем се окупљају наркомани и алкохоличари, зграда пробушених зидова и подова, ишарана јефтиним графитима и пуна смећа.

Република Српска 08.03.2015 | 18:45
Некадашња "фабрика свјетла" данас у мраку

Својевремена иницијатива да се хидроцентрала врати у оквире самостана Марија Звијезда у Трапистима, у чијем је власништву некада била, остала је мртво слово на папиру.

Према доступним архивским подацима, на том мјесту је најприје била направљена дрвена брана и постављене турбине јачине 60 КС. Захваљујући струји из хидроцентрале, самостан Марија Звијезда је био сав освијетљен и то је привлачило пажњу Бањалучана. Прве сијалице у Бањој Луци су засвијетлиле 27. марта 1899. године, осам година прије него у Загребу.

Три године након тога је почела шира електрификација града. Наприје је управа жељезница тражила да струја из Траписта обасјава два колосијека, зграду управе на Предграђу и радионицу. Када је то урађено, грађани су долазили и тражили да се освијетле њихова домаћинства. Недуго затим струја је стигла и до њихових кућа.

Хидроцентрала је у неколико наврата реконструисана, јер је набујали Врбас знао однијети брану, а страдала је и у земљотресу 1969. године, као и у неколико пожара. Иако не постоје тачни подаци, вјерује се да је хидроцентрала била у употреби до средине осамдесетих година прошлог вијека. Од тада па до данас она не ради.

Иако се већ годинама најављује реконструкција хидроцентрале, до тога није дошло. Након низа празних обећања дошао је још један приједлог - да се зграда хидроцентрале претвори у музеј, који би, бар на тај начин, многе подсјећао да је то некада била прва хидроцентрала на Балкану.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Богољуб

08.03.2015 18:02

Ово би неко здраво друство обдрзавало и поносно презентовало као музеј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.03.2015 19:19

Ста би Богољебе? 8 година прије Загреба!!! Ватикан то никад неби дозволио да се цује даље од Бањалуке! Па измедју осталог Милорад је постављен од њих, гдје вец, да унисти и да види да народ заборави!!! Ватикан је проблем...

Name

родјо

08.03.2015 19:54

Назалост није само некадасња фабрика у мраку,вец комплет друство одавно се налази у мраку.

ОДГОВОРИТЕ