Nekadašnja "fabrika svjetla" danas u mraku

Hidrocentrala na Vrbasu u Delibašinom selu izgrađena je 1899. godine. Bila je to prva hidrocentrala na Balkanu i snabdijevala je Banju Luku strujom. Danas je to razrušeni objekat u kojem se okupljaju narkomani i alkoholičari, zgrada probušenih zidova i podova, išarana jeftinim grafitima i puna smeća.

Republika Srpska 08.03.2015 | 18:45
Nekadašnja "fabrika svjetla" danas u mraku

Svojevremena inicijativa da se hidrocentrala vrati u okvire samostana Marija Zvijezda u Trapistima, u čijem je vlasništvu nekada bila, ostala je mrtvo slovo na papiru.

Prema dostupnim arhivskim podacima, na tom mjestu je najprije bila napravljena drvena brana i postavljene turbine jačine 60 KS. Zahvaljujući struji iz hidrocentrale, samostan Marija Zvijezda je bio sav osvijetljen i to je privlačilo pažnju Banjalučana. Prve sijalice u Banjoj Luci su zasvijetlile 27. marta 1899. godine, osam godina prije nego u Zagrebu.

Tri godine nakon toga je počela šira elektrifikacija grada. Naprije je uprava željeznica tražila da struja iz Trapista obasjava dva kolosijeka, zgradu uprave na Predgrađu i radionicu. Kada je to urađeno, građani su dolazili i tražili da se osvijetle njihova domaćinstva. Nedugo zatim struja je stigla i do njihovih kuća.

Hidrocentrala je u nekoliko navrata rekonstruisana, jer je nabujali Vrbas znao odnijeti branu, a stradala je i u zemljotresu 1969. godine, kao i u nekoliko požara. Iako ne postoje tačni podaci, vjeruje se da je hidrocentrala bila u upotrebi do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka. Od tada pa do danas ona ne radi.

Iako se već godinama najavljuje rekonstrukcija hidrocentrale, do toga nije došlo. Nakon niza praznih obećanja došao je još jedan prijedlog - da se zgrada hidrocentrale pretvori u muzej, koji bi, bar na taj način, mnoge podsjećao da je to nekada bila prva hidrocentrala na Balkanu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

08.03.2015 18:02

Ovo bi neko zdravo drustvo obdrzavalo i ponosno prezentovalo kao muzej.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.03.2015 19:19

Sta bi Bogoljebe? 8 godina prije Zagreba!!! Vatikan to nikad nebi dozvolio da se cuje dalje od Banjaluke! Pa izmedju ostalog Milorad je postavljen od njih, gdje vec, da unisti i da vidi da narod zaboravi!!! Vatikan je problem...

Name

rodjo

08.03.2015 19:54

Nazalost nije samo nekadasnja fabrika u mraku,vec komplet drustvo odavno se nalazi u mraku.

ODGOVORITE