Србија: Хиљаде људи одсјечено од свијета

Више од 10.000 људи на Пештерској висоравни налази се у снежној блокади. Ванредна ситуација у Новој Вароши. Села на планинама код Куршумлије одсечена од света, завејана и трудница.

Србија 08.03.2015 | 15:47
Србија: Хиљаде људи одсјечено од свијета

Висина снежног покривача на Пештеру достиже до два метра, због чега су становници по селима буквално одсечени од остатка света.

У Тутину око 40 одсто села и даље нема струје, а у Сјеници су непроходни сви сеоски и део регионалних путева, преноси РТС.

У Љубовији која претходна три дана није имала струје, данас је ситуација боља, а без струје је још око 1.000 потрошача, речено је за МОНДО у општини.

Данас је проглашена и ванредна ситуација у Новој Вароши.

Снег на територији општине Куршумлија и даље непрекидно пада и готово сва села на планинама су одсечена од града, а путеви до њих непроходни, јавља Бета.

Висина снежног покривача на планинама је изнад једног метра, док сметови прелазе и два метра.

Све службе Комуналног предузећа и општинске Дирекције за изградњу су ангажоване на пробијању путева до појединих села, казао је агенцији Бета председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Запослени у Комуналном предузећу од раног јутра чисте пут ка планинском селу Дегрмен, да би из тог завејаног села извукли трудницу Биљану Лакетић (19).

"У току ноћи и данас имали смо много позива за чишћење путева ка планинским селима. Али, трудница нам је приоритет, па смо машине најпре послали ка том селу, које је од града удаљено 35 километра. Али, чишћење снега се обавља и ка другим завејаним селима", казао је Видић.

У току протекле ноћи, службе за чишћење снега су чистиле снег у четири планинска села, одакле су се јављали људи којима је била потребна лекарска помоћ.

Због великих снежних наноса, осам планинских села је остало без електричне енергије.

Директор Дирекције за изградњу Горан Дјорђевић казао је да ће службе те Дирекције данас покушати да се пробију до тих села.

"У питању су најудаљенија планинска села. Покушаћемо да се пробијемо до њих, како би омогућили запосленима у електродистрибуцији да дођу и отклоне кварове на електро мрежи",казао је Ђорђевић.

СИТУАЦИЈА КОД УБА БОЉА

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је ситуација када су поплаве у питању боља и да су се припадници сектора повукли са територије Уба, Смедерева и Смедеревске Паланке где је било проблема.

Марић је агенцији Бета рекао да очекује и нормализацију ситуације када је реч о местима где има проблема због снежних падавина, као што је Сјеница, Тутин и Копаоник.

Додао је да су из тих места упућени захтеви за помоћ у нафти. "За то је потребно проћи одређену процедуру, али се надам да ћемо моћи да им помогнемо", рекао је Марић и додао да очекује да у областима где је било проблема са снабдевањем електричном енергијом дође до стабилизације.

Због снега и јаког ветра који је јуче дувао у једном делу Србије, стварали су се сметови на путевима што је отежавало саобраћај и приступ местима која су остала без струје.

Због јаког ветра и снежних сметова, пут до Копаоника из правца Бруса преко Јарма и данас је непроходан.

Дежурни на контролном пункту Сребрнац Драган Савић рекао је да велике проблеме ствара јак ветар, тако да све што се очисти, за десетак минута је поново завејано.

Прецизирао је да су на Јарму ангажоване четири екипе путара, али да је због изузетно снажног ветра готово немогуће чистити, тако да се очекује смиривање ситуације.

Према његовим речима, та деоница коју одржавају крушевачки путари, од синоћ је затворена за саобраћај са обе стране.

"На обе стране пута постављене су и препреке, како нико од возача не би случајно ушао у деоницу пута од Јарма до Сребрнца", рекао је Савић. Он је навео и да је пре затварања за саобраћај те деонице, утврђено да од Јарма до Сребрнца нема заосталих возила, а да је само један аутомобил остављен на паркингу.

На Копаонику тренутно пада слаб снег, а дува јак ветар североисточног смера, брзине до 17 метара у секунди.

У ЉУБОВИЈИ ПРОБИЈЕНИ СМЕТОВИ; ЈОШ СЕ ОТКЛАЊА КВАР

Жељко Лазић, функционер у Општини Љубовија, јавио је Монду да је ситуација у тој општини са снабдевањем струјом боља него претходних дана и да је механизација ЈП Љубовија омогућила радницима ЕД да стигну не терен и најудаљенија места.

"Тренутно је без струје око 1.000 потрошача и ван функције је осам трафо станица. Најкритичније је у Горњој и Доњој Оровици, Маргетићима и Савковићу. У току је санација далековода Соко град. Много је проблема на нисконапонској мрежи који тек треба да се санирају и постоји могућност да још потрошача остане без струје по укључењу далековода јер је тренутно тешко детектовати све проблеме на нисконапонској мрежи", рекао је он.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар