Како Партизан и Звезда ''дриблају'' Вучића?!

Приватизација фудбалских клубова изгледа у овом тренутку далеко иако је закон одавно у припреми.

Фудбал 09.03.2015 | 00:00
Како Партизан и Звезда ''дриблају'' Вучића?!

Иза признања премијера Вучића о немоћи да убеди Звезду и Партизан да је то најбоље решење крије се страх од својинске трансформације, која би из темеља изврнула односе у њима.

- Премијерова изјава је одраз реалности јер не жели да ставља ружичасте наочаре људима из фудбала и јавности. Овај начин преживљавања клубова је неодржив и приватизација је једини пут ако желимо да у Србији гледамо бољи фудбал и Лигу шампиона - каже за „Блиц“ Зоран Бабић, шеф посланичког клуба СНС у Скупштини Србије, не губећи оптимизам:

- Отпора има, али верујем да је држава јача од појединаца и група и да ће успешно изгурати овај процес.

Александар Вучић:
„Био сам на мети навијача због инсистирања да се клубови приватизују. Питање је да ли ће држава имати снаге за то. У овом тренутку нисам способан да убедим људе из Партизана и Звезде да је приватизација једино решење“.

Представник опозиције Борко Стефановић из ДС-а још је конкретнији:

- О трансформацији клубова нисмо посебно расправљали, али имамо јасан став. Криза у фудбалу мора се решити добијањем титулара, а мислим да нам је најближи шпански модел, који подразумева један вид навијачког акционарства.

По његовом мишљењу, јасно је зашто се навијачи засад противе:

- У њиховој свести приватизација у Србији значи пљачку, мешетарење и криминал, па су зато скептични. Ако закон буде прецизан и реалан, и то се може променити.

Челници Црвене звезде су ишли у сусрет процесу, па су у новембру сачинили свој предлог. Према речима директора Терзића, клуб је покушао да пронађе специфично решење.

- Определили смо се за Бајернов модел, који је у ствари докапитализација. На продају би ишло 49 посто власништва над клубом, а деоничари би утицали на одлуке и учествовали у добити према уделу - објаснио је он.

Отуда заинтересованост бизнисмена Миодрага Костића да кроз јавно-приватно партнерство уложи у Партизан и Звезду наишла ја на позитиван одјек код вечитих ривала, под условом да закон јасно одреди правила.

У пракси то значи приватна компанија преузима управу над државним објектом или инфраструктуром у замену за обављање послова одређених уговором. После истека уговора, објекат се враћа под државну контролу.

У Министарству спорта, с Вањом Удовичићем на челу, кажу да су урадили свој део посла.

- Министарство привреде је формирало радну групу и сада руководи тим процесом, а ми помажемо. Разговарали смо с клубовима и сви су за професионализацију. Остаје да предлог закона дефинише детаље, а онда ћемо видети да ли стварно има подршку - кажу у Министарству спорта.

Ни нова управа Партизана, према тумачењу потпредседника Милорада Вучелића, неће ометати процес у најави.

- Ми смо за приватизацију и сматрамо је јединим решењем за наш фудбал и читав спорт. Другог нема, а модели које ће предвидети закон су друга прича. Битно је како ће се уважити специфичности клубова, а у осталом немамо дилему - каже Вучелић.

У Јагодини, чију петину буџета попуњава град, не беже од промене власништва, напротив.

- Већ сам рекао да је наш клуб добра удавача и остајем при томе. Уздигли смо га до одређеног нивоа, а за даљи помак морају се пронаћи нови начини финансирања. Досадашњи је превазиђен, па само људи с капиталом и идејом могу да га повуку навише. Фудбал је бизнис, па је логично да проблеме решава као у привреди, капиталом - каже председник Јагодине Горан Милановић.

У Заједници Суперлиге преовладава подршка приватизацији, бар декларативно.

- У принципу, сви су за неки облик трансформације и сматрају да ће им то донети свеж капитал. Ценимо напоре премијера, министра спорта и радне групе и надамо се да ће истрајати у тој идеји - каже Зоран Шћепановић, председник Заједнице Суперлиге и први човек Војводине.

Од трансфера играча у последњих десет година Партизан и Црвена звезда зарадили су 200 милиона евра. Према налазима радне групе Управе криминалистичке полиције МУП Србије, која је истраживала преласке играче, држава је оштећена за вишемилионске износе који су завршили у приватним џеповима. Наравно, порез на трансакције није плаћен.

Коментари / 0

Оставите коментар