Осмомартовски марш

У Бањалуци је поводом Осмог марта организован марш од Народног позоришта до Трга Крајине.

Република Српска 08.03.2015 | 14:10
Осмомартовски марш

Циљ марша је скретање пажње на врло лоше услове у којима жене у Републици Српској и Босни и Херцеговини радјају и у којима живе послије породјаја. Активисти неколико организација траже да држава хитно уложи више новца у репродуктивно здравље, поготово жена.

Марш су организовали активисти „Оштре нуле", „ДРИП-а", „Хелсиншког парламента", „Центра за младе Кварт", „Мрежа за изградњу мира".

Осмомартовски марш у Бањалуци организован је под слоганом „Слобода радјању". Учесници марша желе да упозоре на лоше услове у којима жене у Босни и Херцеговини радјају.

Приказани су резултати истраживања по којем се 59 одсто испитаних жена током породјаја није осјећало сигурно. Шесдесет одсто жена тврди да им није било омогућено да учествују у доношењу одлука о начину радјања.

„Анкета која је проведена медју 1700 жена у БиХ дала је поражавајуће резултате. Велики проценат испитаних жена истакло је да су се приликом породјаја осјећале несигурно", рекли су у Удружењу градјана Оштра нула.

Поражавајући је податак, говоре организатори осмомартовског марша, да 60 одсто жена не би жељело да се породи на мјесту првог породјаја због услова и стања у којем се налазе клинике и породјајне сале у Српској и БиХ.

Учесници марша траже да се хитно повећа улагање у болничку инфраструктуру, болничко особље и осаврамењавање услова у породилиштима. Истраживања о искуствима жена на породјајима у Републици Српској проведена су у фебруару ове године.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црни Груја

08.03.2015 13:29

И жене су гласале са СНСД. Зато кецељу, кутлачу и кухињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рузна истина неболи

08.03.2015 20:49

Теска времена пријатељу мој.Морас ове богате политицаре јос искористит док јос нису пресли у педере.Какви су нам мускарци ниста им неиде.МИ ЗЕНЕ Умијемо сналазимо се у сваком времену.Само јос да вас макнемо с политицке позорнице.А гдј би нам крај у рај.

Name

ружна истина боли

08.03.2015 14:24

Имамо најгоре жене на свијету. Скоро све и једна би да буде спонзоруша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.03.2015 14:49

Гријесис! Имамо болесне мускарце који гањају балавице! У нормалној фамилији нема спонзоруса...Цобани се сјатили, продали краве и купују дјецу...