Osmomartovski marš

U Banjaluci je povodom Osmog marta organizovan marš od Narodnog pozorišta do Trga Krajine.

Republika Srpska 08.03.2015 | 14:10
Osmomartovski marš

Cilj marša je skretanje pažnje na vrlo loše uslove u kojima žene u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini radjaju i u kojima žive poslije porodjaja. Aktivisti nekoliko organizacija traže da država hitno uloži više novca u reproduktivno zdravlje, pogotovo žena.

Marš su organizovali aktivisti „Oštre nule", „DRIP-a", „Helsinškog parlamenta", „Centra za mlade Kvart", „Mreža za izgradnju mira".

Osmomartovski marš u Banjaluci organizovan je pod sloganom „Sloboda radjanju". Učesnici marša žele da upozore na loše uslove u kojima žene u Bosni i Hercegovini radjaju.

Prikazani su rezultati istraživanja po kojem se 59 odsto ispitanih žena tokom porodjaja nije osjećalo sigurno. Šesdeset odsto žena tvrdi da im nije bilo omogućeno da učestvuju u donošenju odluka o načinu radjanja.

„Anketa koja je provedena medju 1700 žena u BiH dala je poražavajuće rezultate. Veliki procenat ispitanih žena istaklo je da su se prilikom porodjaja osjećale nesigurno", rekli su u Udruženju gradjana Oštra nula.

Poražavajući je podatak, govore organizatori osmomartovskog marša, da 60 odsto žena ne bi željelo da se porodi na mjestu prvog porodjaja zbog uslova i stanja u kojem se nalaze klinike i porodjajne sale u Srpskoj i BiH.

Učesnici marša traže da se hitno poveća ulaganje u bolničku infrastrukturu, bolničko osoblje i osavramenjavanje uslova u porodilištima. Istraživanja o iskustvima žena na porodjajima u Republici Srpskoj provedena su u februaru ove godine.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

08.03.2015 13:29

I žene su glasale sa SNSD. Zato kecelju, kutlaču i kuhinju.

ODGOVORITE
Name

Ruzna istina neboli

08.03.2015 20:49

Teska vremena prijatelju moj.Moras ove bogate politicare jos iskoristit dok jos nisu presli u pedere.Kakvi su nam muskarci nista im neide.MI ZENE Umijemo snalazimo se u svakom vremenu.Samo jos da vas maknemo s politicke pozornice.A gdj bi nam kraj u raj.

Name

ružna istina boli

08.03.2015 14:24

Imamo najgore žene na svijetu. Skoro sve i jedna bi da bude sponzoruša.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.03.2015 14:49

Grijesis! Imamo bolesne muskarce koji ganjaju balavice! U normalnoj familiji nema sponzorusa...Cobani se sjatili, prodali krave i kupuju djecu...