Граничари спавају и пију на дужности

Десетине припадника Граничне полиције БиХ је лани извршавање пословних обавеза замијенило спавањем на послу, конзумирањем алкохола, игнорисањем обука, због чега је на руке надлежних стигло више од 90 приједлога за покретање дисциплинског поступка.

Босна и Херцеговина 08.03.2015 | 12:40
Граничари спавају и пију на дужности

Тим приједлозима је, како су казали у Граничној полицији БиХ, обухваћено 108 полицијских службеника због сумње да су починили тежу или лакшу повреду службене дужности, што је двоструко више него годину раније. Тада је било достављено 40 захтјева за процесуирање 58 службеника.

Поступци

Према подацима из Граничне полиције, лани је забиљежено више тежих повреда службене дужности него лакших. Због теже повреде службене дужности у 2014. години било је пријављено 95, а због лакше 13 полицијских службеника. Од 95 кажњених службеника за 53 је изречена новчана казна, а за лакше повреде новачно је кажњено десет лица. Са послова и задатака које обављају у Граничној полицији лани је привремено удаљено или суспендовано девет полицијских службеника, а једном је уручен отказ.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић појаснила је да се под лакшим повредама службене дужности, по основу којих су вођени дисциплински поступци, подразумијевају неоправдано одсуство са дужности у трајању од једног дана у једном мјесецу, конзумирање алкохола у току радног времена, али и спавање на дужности.

На тој листи је и неношење или неисправно ношење униформе, наоружања или опреме, те некоректно и непристојно понашање према колегама, запосленима или посјетиоцима.

Теже повреде су се односиле, између осталог, на неизвршавање, неблаговремено те непажљиво извршавање службених задатака, те избјегавање обавеза у вези са професионалном обуком, као и усавршавањем. На дисциплински поступак могу бити упућени и службеници који неовлашћено користе средства повјерена ради извршавања задатака те они чије понашање онемогућава, омета или отежава другима извршавање задатака.

- Међу тежим повредама службене дужности забиљежено је и нарушавање јавног реда и мира, посебно непристојним и грубим понашањем или тучом, којима се нарушава углед полицијског органа, без обзира на вријеме и мјесто догађаја, те злоупотреба службеног положаја - рекла је Дујковићева.

На адресу Граничне полиције лани је стигло 79 жалби грађана и заступника правних лица, које се односе на поступање и рад полицијских службеника, што је за три више него 2013. године.

Ревизија и трошкови

Годишњи буџет Граничне полиције БиХ износи око 70 милиона марака у просјеку, а од чега за лична примања 2.200 запослених одлази око 50 милиона.

Према подацима из посљедњег извјештаја о извршењу буџета, у девет мјесеци прошле године потрошено је укупно 50,5 милиона марака, а за плате и накнаде више од 37 милиона. На путовања и остале путне трошкове отишло је 7,3 милиона КМ, а за превоз и гориво 1,6 милиона, што је за око 100.000 КМ више у односу на исти период 2013. године.

Ти подаци нашли су се лани под лупом Канцеларије за ревизију институција БиХ, која је, прије свега, надлежнима указала на то да се новац троши и на алкохолна пића и то на рачун буџета те да појединци такође нису имали лимита код телефонирања, а без образложења су набављани и неки поклони.

Правилник о репрезентацији и поклонима усвојен је у октобру 2013. године. Ревизори су утврдили да је за репрезентацију укупно потрошено лани око 170.000 КМ, али и да новац није коришћен у складу са правилима.

- Под интерном репрезентацијом је предвиђено набављање освјежавајућих пића и топлих напитака у згради, а на појединим рачунима приказано је конзумирање алкохолних пића и хране, док неке фактуре које се односе на коришћење угоститељских услуга и набавку поклона немају извјештај о поводу настанка трошка - наведено је у извјештају ревизора.

- Лакше повреде дужности:

* неоправдано одсуство са посла

* конзумирање алкохола на послу

* спавање на дужности

* неношење униформе

- Теже повреде дужности:

* неизвршавање задатака

* избјегавање обука

* нарушавање јавног реда и мира

* злоупотреба службеног положаја

Извор: Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Покојна Милева

08.03.2015 12:02

Не дирајте те спаваце.Они су најпостенији.Бар спавају кад продје несто поред њих.Проблем су они сто никад не спавају а све зиво пролази поред њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.03.2015 15:07

Цисто сумњам да спавају кад наидје Аутопревозов аутобус за Сведску! Кад додје на грану, возаци имају у будјету да одма на вратима гурну 100 еура да негњаве путнике! Иста фора је и на Хрватској страни!

Name

тако је

08.03.2015 12:11

Па ста це једни границари да се уопсте труде са тако малим платама.хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

08.03.2015 12:12

Имао сам неугодни сусрета,гдје су поступали дрско, један дан сам цекао 20 мин.,само да прегледају исправе,мало дијете било у аути и кад сам изасао,да видим у цему је проблем,јел видим да сједе,прицају и смију се.Одговор је био,ста ако цекате,куд зурите, ми имамо времена.Тад су изасли и детаљно прегледали све,нас путнике,ауто итд,уствари изивљавали се.Коме да се залим ил ста вец?

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

08.03.2015 12:27

Ако те било која полиција заустави и дрзи дузе од 15мин по закону морају саставити записник засто су те задрзали...

Name

Мито-бекрија

08.03.2015 12:16

Нико да писе о томе како прате сверцерске конвоје у слободно вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

08.03.2015 12:21

Једина безбједоносна агенција у БиХ која нормално функционисе ,у којој су колико толико полицајци плацени и застицени је границна полиција. На супрот ГП имамо МУП Рс у коме је стање хаотицно. У коме полицајци једва крпе крај са крајем и у коме се врси мобинг над полицајцим. Министар Лукац је поцео добро са промјенама нацелника центара а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска јуце

08.03.2015 12:32

Слуцајно сам био паркиран иза бивсег Ал понта у Градисци,испред гимназије.Из границног прелаза.Прицао сам на тел.гледам у ретровизор стоје иза аута неки цариник и неки цовјек.Тип вади паре из дзепа броји и даје царинику.Овај се окреце око себе згузва их и стави у дзеп.Постење ових будних на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

10.03.2015 14:03

Све је то истина Највише Злоупотребе службеног положаја нек се једном И њима стане у крај поготово послије самог рата

ОДГОВОРИТЕ