Graničari spavaju i piju na dužnosti

Desetine pripadnika Granične policije BiH je lani izvršavanje poslovnih obaveza zamijenilo spavanjem na poslu, konzumiranjem alkohola, ignorisanjem obuka, zbog čega je na ruke nadležnih stiglo više od 90 prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka.

Bosna i Hercegovina 08.03.2015 | 12:40
Graničari spavaju i piju na dužnosti

Tim prijedlozima je, kako su kazali u Graničnoj policiji BiH, obuhvaćeno 108 policijskih službenika zbog sumnje da su počinili težu ili lakšu povredu službene dužnosti, što je dvostruko više nego godinu ranije. Tada je bilo dostavljeno 40 zahtjeva za procesuiranje 58 službenika.

Postupci

Prema podacima iz Granične policije, lani je zabilježeno više težih povreda službene dužnosti nego lakših. Zbog teže povrede službene dužnosti u 2014. godini bilo je prijavljeno 95, a zbog lakše 13 policijskih službenika. Od 95 kažnjenih službenika za 53 je izrečena novčana kazna, a za lakše povrede novačno je kažnjeno deset lica. Sa poslova i zadataka koje obavljaju u Graničnoj policiji lani je privremeno udaljeno ili suspendovano devet policijskih službenika, a jednom je uručen otkaz.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković pojasnila je da se pod lakšim povredama službene dužnosti, po osnovu kojih su vođeni disciplinski postupci, podrazumijevaju neopravdano odsustvo sa dužnosti u trajanju od jednog dana u jednom mjesecu, konzumiranje alkohola u toku radnog vremena, ali i spavanje na dužnosti.

Na toj listi je i nenošenje ili neispravno nošenje uniforme, naoružanja ili opreme, te nekorektno i nepristojno ponašanje prema kolegama, zaposlenima ili posjetiocima.

Teže povrede su se odnosile, između ostalog, na neizvršavanje, neblagovremeno te nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, te izbjegavanje obaveza u vezi sa profesionalnom obukom, kao i usavršavanjem. Na disciplinski postupak mogu biti upućeni i službenici koji neovlašćeno koriste sredstva povjerena radi izvršavanja zadataka te oni čije ponašanje onemogućava, ometa ili otežava drugima izvršavanje zadataka.

- Među težim povredama službene dužnosti zabilježeno je i narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem ili tučom, kojima se narušava ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja, te zloupotreba službenog položaja - rekla je Dujkovićeva.

Na adresu Granične policije lani je stiglo 79 žalbi građana i zastupnika pravnih lica, koje se odnose na postupanje i rad policijskih službenika, što je za tri više nego 2013. godine.

Revizija i troškovi

Godišnji budžet Granične policije BiH iznosi oko 70 miliona maraka u prosjeku, a od čega za lična primanja 2.200 zaposlenih odlazi oko 50 miliona.

Prema podacima iz posljednjeg izvještaja o izvršenju budžeta, u devet mjeseci prošle godine potrošeno je ukupno 50,5 miliona maraka, a za plate i naknade više od 37 miliona. Na putovanja i ostale putne troškove otišlo je 7,3 miliona KM, a za prevoz i gorivo 1,6 miliona, što je za oko 100.000 KM više u odnosu na isti period 2013. godine.

Ti podaci našli su se lani pod lupom Kancelarije za reviziju institucija BiH, koja je, prije svega, nadležnima ukazala na to da se novac troši i na alkoholna pića i to na račun budžeta te da pojedinci takođe nisu imali limita kod telefoniranja, a bez obrazloženja su nabavljani i neki pokloni.

Pravilnik o reprezentaciji i poklonima usvojen je u oktobru 2013. godine. Revizori su utvrdili da je za reprezentaciju ukupno potrošeno lani oko 170.000 KM, ali i da novac nije korišćen u skladu sa pravilima.

- Pod internom reprezentacijom je predviđeno nabavljanje osvježavajućih pića i toplih napitaka u zgradi, a na pojedinim računima prikazano je konzumiranje alkoholnih pića i hrane, dok neke fakture koje se odnose na korišćenje ugostiteljskih usluga i nabavku poklona nemaju izvještaj o povodu nastanka troška - navedeno je u izvještaju revizora.

- Lakše povrede dužnosti:

* neopravdano odsustvo sa posla

* konzumiranje alkohola na poslu

* spavanje na dužnosti

* nenošenje uniforme

- Teže povrede dužnosti:

* neizvršavanje zadataka

* izbjegavanje obuka

* narušavanje javnog reda i mira

* zloupotreba službenog položaja

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pokojna Mileva

08.03.2015 12:02

Ne dirajte te spavace.Oni su najposteniji.Bar spavaju kad prodje nesto pored njih.Problem su oni sto nikad ne spavaju a sve zivo prolazi pored njih.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.03.2015 15:07

Cisto sumnjam da spavaju kad naidje Autoprevozov autobus za Svedsku! Kad dodje na granu, vozaci imaju u budjetu da odma na vratima gurnu 100 eura da negnjave putnike! Ista fora je i na Hrvatskoj strani!

Name

tako je

08.03.2015 12:11

Pa sta ce jedni granicari da se uopste trude sa tako malim platama.hahahaha

ODGOVORITE
Name

Dule

08.03.2015 12:12

Imao sam neugodni susreta,gdje su postupali drsko, jedan dan sam cekao 20 min.,samo da pregledaju isprave,malo dijete bilo u auti i kad sam izasao,da vidim u cemu je problem,jel vidim da sjede,pricaju i smiju se.Odgovor je bio,sta ako cekate,kud zurite, mi imamo vremena.Tad su izasli i detaljno pregledali sve,nas putnike,auto itd,ustvari izivljavali se.Kome da se zalim il sta vec?

ODGOVORITE
Name

zakon

08.03.2015 12:27

Ako te bilo koja policija zaustavi i drzi duze od 15min po zakonu moraju sastaviti zapisnik zasto su te zadrzali...

Name

Mito-bekrija

08.03.2015 12:16

Niko da pise o tome kako prate svercerske konvoje u slobodno vrijeme!

ODGOVORITE
Name

policajac

08.03.2015 12:21

Jedina bezbjedonosna agencija u BiH koja normalno funkcionise ,u kojoj su koliko toliko policajci placeni i zasticeni je granicna policija. Na suprot GP imamo MUP Rs u kome je stanje haoticno. U kome policajci jedva krpe kraj sa krajem i u kome se vrsi mobing nad policajcim. Ministar Lukac je poceo dobro sa promjenama nacelnika centara a

ODGOVORITE
Name

Gradiska juce

08.03.2015 12:32

Slucajno sam bio parkiran iza bivseg Al ponta u Gradisci,ispred gimnazije.Iz granicnog prelaza.Pricao sam na tel.gledam u retrovizor stoje iza auta neki carinik i neki covjek.Tip vadi pare iz dzepa broji i daje cariniku.Ovaj se okrece oko sebe zguzva ih i stavi u dzep.Postenje ovih budnih na djelu.

ODGOVORITE
Name

Crni

10.03.2015 14:03

Sve je to istina Najviše Zloupotrebe službenog položaja nek se jednom I njima stane u kraj pogotovo poslije samog rata

ODGOVORITE