ЈСЛ: ''Витез Која'' покренуо Партизан, Звезда из офсајда начела Вошу!

Фудбалери Партизана дошли су до првог тријумфа у другом делу Јелен Суперлиге, пошто су у 18. колу као гости савладали Доњи Срем са 2:1 (1:0) захваљујући двоструком стрелцу Немањи Којићу, док је почасни погодак за домаћу екипу дело Дарка Спалевића. Фудбалери Црвене звезде наставили су са победама у првенству Србије, савладавши у 18. колу четвропласирану Војводину са 3:0. Први од два гола Џошуе Паркера биће дуго тема полемика, но оно што је сигурно то је да је после првог пролећног тријумфа Партизана (1:2 против Доњег Срема) разлика између водећих црно-белих и браниоца титуле и после ове рунде надметања четири бода.

Фудбал 07.03.2015 | 20:20
ЈСЛ: ''Витез Која'' покренуо Партизан, Звезда из офсајда начела Вошу!

Црно-бели нису кренули по плану, везали су два ремија у Хумској (3:3 са Вождовцем и 0:0 са нишким Радничким) и вратили Црвену звезду у шампионску трку, па нису имали право на кикс на "Карађорђу", где су их Сремци угостили, јер њихов стадион у Пећинцима не испуњава услове за мечеве високог ризика.

Тренер Партизана Марко Николић одрадио је суспензију са овом утакмицом, а његов помоћник Звонко Варга одлучио је да Саша Илић почне утакмицу први пут у овом другом делу шампионата.

И управо је легендарни везиста створио прву шансу, у трећем минуту је са левог бока пронашао Нинковића који је из прве шутирао са око 10-так метара, али је Белић одлично интервенисао.

Партизан је имао иницијативу од самог почетка, запретио и у 15. минуту када је Којић био нешто спорији, те је фаулирао голмана Доњег Срема у намери да дође до лопте. Кад смо код лопти, за њих су ван терена били задужени клинци, што није уобичајена пракса, већ их скупљају углавном чланови омладинског погона, али су ови дечаци добили прилику да дуго памте овај меч.

Црно-бели су опседали гол домаћег тима, Грбић је изнудио фаул из ког је Дринчић препознатљиво оштро центрирао и Којић је толико лоше захватио лопту главом да је остала у терену, уследио је нови центаршут Дринчића и покушај Балажица, али је противничка одбрана отклонила опасност.

Центарфор Партизана нашао се у шанси и средином првог полувремена и није успео петом да савлада Белића после акције Нинковића и Илића, али га је јесењи првак ипак дочекао да проради. На истеку пола сата још две добре прилике за јесењег шампиона отишле су у неповрат - најпре Бабовић није успео да захвати лопту иако је био усамљен на десној страни, да би са супротне Волков снажно шутирао и затресао само спољни део мреже.

Надмоћ је крунисана у 37. минуту - Сале Илић је избацио Нинковића који је урадио највећи део посла, пробио по левом крилу, умакао чувару и из готово "мртвог" угла послао лопту иза леђа истрчалог Белића, а паралелно са голом, па је Којићу остало да са два метра лако затресе мрежу за 0:1.

У другом делу први су запретили црно-бели пошто је Грбић одложио лопту за Сашу Илића који је шутирао преко пречке, а узвратили су Сремци преко искусног Дарка Спалевића, у прилици се нашао и Кошутић након прекида, али је лоше захватио лопту. У 56. минуту навијачи Партизана су направили бакљаду на источној трибини и уз димну завесу, једна бакља је завршила на терену, те је игра на кратко била прекинута.

Госту су умртвили ритам и контролисали игру, а фудбалери Доњег Срема нису деловали као да могу да угрозе голмана Живка Живковића. Чекали су црно-бели шансу да удвоструче предност и до ње су дошли у 74. минуту када је Бабовић одлично избацио Волкова који је са леве стране идеално центрирао, па је Којићу остало да само главом проследи лопту у мрежу за свој други погодак и 0:2.

Чинило се да је Партизан оверио тријумф, али су се Сремци вратили у меч само два минута касније. Волков је закаснио да направи офсајд замку, а искусни Дарко Спалевић је из прве захватио центаршут са левог крила и у високом луку пребацио Живковића за 1:2.

Осетио је домаћи тим да би могао до бода и кренуо са нападима, чему је одолела одбрана црно-белих који су пет минута пре краја могли опет до два гола предности да Белић није одлично одбранио ударац Дринчића из слободњака који је ишао под пречку.

Мало је недостајало и да Балажиц дође до првенца после покушаја главом, а узвратио је Јосимов у самом финишу из прекида и на муке ставио Живковића који је крајњим напором спречио да му лопта заврши иза леђа и сачувао победу.

У ову рунду надметања београдски црвено-бели су ушли са четири бода заостатка за водећим Партизаном, а Воша са три бода мање од екипе са стадиона "Рајко Митић".

Утакмица је, уз јаку кишу, почела великом бакљадом "делија" на северној трибини, најпопуњеној од три које су отворене за овај сусрет. А навијачи домаћег клуба нису дуго морали да чекају на славље

Ристић је сјајно убацио лопту са десне стране у средину, један од играча новосадске екипе није успео да истрчи на време како би успела офсајд-замка, па је у ситуацији 2-на-1 гостујући голман био немоћан, те га је из офсајда савладао Паркер, и то када је већи део посла обавио Катаи.

Наиме, после посве регуларно примљене лопте Катаи је предриблао Милинковић-Савића и таман када је хтео да убаци лопту у небрањену мрежу, Џошуа Паркер, који се налазио испред њега, решио је потпуно изненађујуће да баш он упути ударац и тако доведе Звезду у вођство. То је и урадио, али како је тиме заправо постао "проигран" Катаијевим дриблингом, активирао се из офсајд позиције, што ни главни судија Данило Грујић, ни помоћни Владмир Јовановић нису сигнализирали.

Три минута касније могло је да буде и 1:1, јер је млади репрезентативац Мијат Гаћиновић лукаво извео слободњак са десне стране, но капитен Звезде Предраг Рајковић успео је да у последњем тренутку, са гол-линије, спречи поравнање.

У наставку првог полувремана борба се распламсала на средини терена, где је и по јаком пљуску све прштало од снажних дуела, па је игра често била и "сецкана" због оштријих стартова. Војводина је крајње отвореним приступом натерала браниоца титуле да се повуче на своју половину, али и да константно прети могућим контранападима које су често спречавали уобичајени прекршаји на центру игралишта.

Звезда је удвостручила своју предност новим поготком Паркера, који је у 35. минуту главом на око сседам метара од гола "продужио" у даљи угао слободан ударац, изведен са левог крила од стране Саше Стојановића - 2:0.

Тим резултатом је окончано прво полувреме, а друго је окончано новом дозом рођенданског славља београдских црвено-белих навијача, чији је клуб 4. марта прославио 70 година постојања.

На северној трибини се развила велика застава на којој је био српски трубач, уз пратећи транспарент "Устани, није време спавања", а све је било пропраћено двоминутним ватрометом.

И, само што је игра настављена, Паркер се нашао у прилици да изнова буде стрелац, но проигравање Ристића ка левом крилу окончано је врло непрецизним дијагоналним ударцем. Ипак, већ у 53. минуту Лука Јовић је рутински крунисао добру контру домаћих, искористивши асистенцију Катаија са десне стране да уклизавањем, левом ногом, са десетак метара матира Милинковић-Савића.

Младог Јовића, који је мрежу Воше затресао и на крај прошлог првенства, на свом дебију, недуго затим је уступио место на терену Ковачевићу, јер је тренер шампиона Лалатовић решио да ојача дефанзивни део игре браниоца трона.

Ипак, Звезда је била та која је у преосталом делу утакмице била опаснија, јер је новосадски тим скоро па дигао руке од јурњаве за бодом, свестан немогуће мисије у којој се нашао. Иако је Војводина имала више шутева (11:7) до 80. минута, у том је домаћин имао два одлична. Најпре је Ковачевић сјајно шутирао са дистанце, а после одличне одбране голмана гостију, Катаи није успео да своју врло добру партију крунише поготком, јер је искоса са леве стране упутио снажан и непрецизан ударац.

Последњу шансу на мечу, у другом минуту судијске надокнаде времена, имао је Дарко Лазовић када је са десне стране избио сам пред голмана Манчестер јунајтеда на позајмици у Војводини, а Милинковић-Савић му одбранио шут и тако спустио завесу на овај сусрет.

Фудбалери Чукаричког прекинули су низ од четири победе одигравши 1:1 са Борцем на свом стадиону у 18. колу Јелен Суперлиге.

Најзанимљивији дуел виђен је у Лучанима где је домаћа Младост умало испустила три гола предности, али је успела да савлада суботички Спартак са 3:2.

Победу минималним резултатом остварио је на свом стадиону нишки Раднички против Јагодине, а Рад је у комшијском дербију са 2:0 савладао Вождовац. У Крагујевцу су Раднички и Нови Пазар поделили бодове одигравши 1:1.

Од 17 часова у Новом Саду играју Доњи Срем и Партизан, а сат касније на стадиону Рајко Митић састају се Црвена звезда и Војводина. Последњи меч кола игра се у недељу од 14.30 часова када ће ОФК Београд угостили Напредак.

Борац је успешно одолевао нападима Чукаричког током првог полувремена, али је одбрана Чачана попустила у 51. минуту када су домаћи повели голом Матића. Међутим, Борац постиже погодак у 67. минуту преко Дерића и осваја важан бод у борби за опстанак. Чукарички се са 35 бодова налази на трећем месту на табели.

Младост је у Лучанима имала три гола предности захваљујући расположеном Фрајдеју. Када се чинило да ће домаћи лако стићи до сва три бода Суботичани уносе неизвесност у меч преко Ивановића који постиже два поготка у пет минута. Ипак, Младост је успела да сачува предност и стигне до шесте победе у сезони.

Бодове су у Крагујевцу поделили Раднички и Нови Пазар. Домаћи су повели већ у трећем минуту голом Миловановића, а бод својој екипи доноси Радивојевић у 78. минуту.

Победу нишком Радничком на свом стадиону над Јагодином донео је Попара, а три бода уписао је Рад против Вождовца головима Веселиновића и Симића.

Јелен Суперлига, 18. коло:
Субота:
Чукарички - Борац 1:1 (0:0)
(Матић 50 - Ђерић 66)
Младост - Спартак 3:2 (2:0)
(Фрајдеј 8п, 24, 59п - Ивановић 76, 81)
Рад - Вождовац 2:0 (0:0)
(Веселиновић 56, Симић 90+3)
Раднички Крагујевац - Нови Пазар 1:1 (1:0)
(Миловановић 3 - Радивојевић 78)
Раднички Ниш - Јагодина 1:0 (1:0)
(Попара 5)
Доњи Срем - Партизан 1:2 (0:1)
(Спалевић 76 - Којић 37, 74)
Црвена звезда - Војводина 3:0 (2:0)
(Паркер 5, 35, Јовић 53)

Недеља:
14.30 ОФК Београд - Напредак

Табела:
1. Партизан 18 13 4 1 43:14 43
2. Црвена звезда 18 11 6 1 24:8 39
3. Чукарички 18 10 5 3 29:16 35
4. Војводина 18 10 3 5 31:20 33
5. Рад 18 7 4 7 22:20 25
6. Нови Пазар 18 6 6 6 20:17 24
7. Јагодина 18 7 3 8 24:27 24
8. ОФК Београд 17 5 8 4 19:19 23
9. Младост 18 6 4 8 23:26 22
10. Спартак 18 5 6 7 14:20 21
11. Напредак 17 5 4 8 14:19 19
12. Доњи Срем 18 5 4 9 15:26 19
13. Борац 18 3 8 7 14:21 17
14. Раднички (Н) 18 4 5 9 14:25 17
15. Вождовац 18 4 5 9 15:27 17
16. Раднички (КГ) 18 2 5 11 8:24 11

Коментари / 0

Оставите коментар