JSL: ''Vitez Koja'' pokrenuo Partizan, Zvezda iz ofsajda načela Vošu!

Fudbaleri Partizana došli su do prvog trijumfa u drugom delu Jelen Superlige, pošto su u 18. kolu kao gosti savladali Donji Srem sa 2:1 (1:0) zahvaljujući dvostrukom strelcu Nemanji Kojiću, dok je počasni pogodak za domaću ekipu delo Darka Spalevića. Fudbaleri Crvene zvezde nastavili su sa pobedama u prvenstvu Srbije, savladavši u 18. kolu četvroplasiranu Vojvodinu sa 3:0. Prvi od dva gola Džošue Parkera biće dugo tema polemika, no ono što je sigurno to je da je posle prvog prolećnog trijumfa Partizana (1:2 protiv Donjeg Srema) razlika između vodećih crno-belih i branioca titule i posle ove runde nadmetanja četiri boda.

Fudbal 07.03.2015 | 20:20
JSL: ''Vitez Koja'' pokrenuo Partizan, Zvezda iz ofsajda načela Vošu!

Crno-beli nisu krenuli po planu, vezali su dva remija u Humskoj (3:3 sa Voždovcem i 0:0 sa niškim Radničkim) i vratili Crvenu zvezdu u šampionsku trku, pa nisu imali pravo na kiks na "Karađorđu", gde su ih Sremci ugostili, jer njihov stadion u Pećincima ne ispunjava uslove za mečeve visokog rizika.

Trener Partizana Marko Nikolić odradio je suspenziju sa ovom utakmicom, a njegov pomoćnik Zvonko Varga odlučio je da Saša Ilić počne utakmicu prvi put u ovom drugom delu šampionata.

I upravo je legendarni vezista stvorio prvu šansu, u trećem minutu je sa levog boka pronašao Ninkovića koji je iz prve šutirao sa oko 10-tak metara, ali je Belić odlično intervenisao.

Partizan je imao inicijativu od samog početka, zapretio i u 15. minutu kada je Kojić bio nešto sporiji, te je faulirao golmana Donjeg Srema u nameri da dođe do lopte. Kad smo kod lopti, za njih su van terena bili zaduženi klinci, što nije uobičajena praksa, već ih skupljaju uglavnom članovi omladinskog pogona, ali su ovi dečaci dobili priliku da dugo pamte ovaj meč.

Crno-beli su opsedali gol domaćeg tima, Grbić je iznudio faul iz kog je Drinčić prepoznatljivo oštro centrirao i Kojić je toliko loše zahvatio loptu glavom da je ostala u terenu, usledio je novi centaršut Drinčića i pokušaj Balažica, ali je protivnička odbrana otklonila opasnost.

Centarfor Partizana našao se u šansi i sredinom prvog poluvremena i nije uspeo petom da savlada Belića posle akcije Ninkovića i Ilića, ali ga je jesenji prvak ipak dočekao da proradi. Na isteku pola sata još dve dobre prilike za jesenjeg šampiona otišle su u nepovrat - najpre Babović nije uspeo da zahvati loptu iako je bio usamljen na desnoj strani, da bi sa suprotne Volkov snažno šutirao i zatresao samo spoljni deo mreže.

Nadmoć je krunisana u 37. minutu - Sale Ilić je izbacio Ninkovića koji je uradio najveći deo posla, probio po levom krilu, umakao čuvaru i iz gotovo "mrtvog" ugla poslao loptu iza leđa istrčalog Belića, a paralelno sa golom, pa je Kojiću ostalo da sa dva metra lako zatrese mrežu za 0:1.

U drugom delu prvi su zapretili crno-beli pošto je Grbić odložio loptu za Sašu Ilića koji je šutirao preko prečke, a uzvratili su Sremci preko iskusnog Darka Spalevića, u prilici se našao i Košutić nakon prekida, ali je loše zahvatio loptu. U 56. minutu navijači Partizana su napravili bakljadu na istočnoj tribini i uz dimnu zavesu, jedna baklja je završila na terenu, te je igra na kratko bila prekinuta.

Gostu su umrtvili ritam i kontrolisali igru, a fudbaleri Donjeg Srema nisu delovali kao da mogu da ugroze golmana Živka Živkovića. Čekali su crno-beli šansu da udvostruče prednost i do nje su došli u 74. minutu kada je Babović odlično izbacio Volkova koji je sa leve strane idealno centrirao, pa je Kojiću ostalo da samo glavom prosledi loptu u mrežu za svoj drugi pogodak i 0:2.

Činilo se da je Partizan overio trijumf, ali su se Sremci vratili u meč samo dva minuta kasnije. Volkov je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a iskusni Darko Spalević je iz prve zahvatio centaršut sa levog krila i u visokom luku prebacio Živkovića za 1:2.

Osetio je domaći tim da bi mogao do boda i krenuo sa napadima, čemu je odolela odbrana crno-belih koji su pet minuta pre kraja mogli opet do dva gola prednosti da Belić nije odlično odbranio udarac Drinčića iz slobodnjaka koji je išao pod prečku.

Malo je nedostajalo i da Balažic dođe do prvenca posle pokušaja glavom, a uzvratio je Josimov u samom finišu iz prekida i na muke stavio Živkovića koji je krajnjim naporom sprečio da mu lopta završi iza leđa i sačuvao pobedu.

U ovu rundu nadmetanja beogradski crveno-beli su ušli sa četiri boda zaostatka za vodećim Partizanom, a Voša sa tri boda manje od ekipe sa stadiona "Rajko Mitić".

Utakmica je, uz jaku kišu, počela velikom bakljadom "delija" na severnoj tribini, najpopunjenoj od tri koje su otvorene za ovaj susret. A navijači domaćeg kluba nisu dugo morali da čekaju na slavlje

Ristić je sjajno ubacio loptu sa desne strane u sredinu, jedan od igrača novosadske ekipe nije uspeo da istrči na vreme kako bi uspela ofsajd-zamka, pa je u situaciji 2-na-1 gostujući golman bio nemoćan, te ga je iz ofsajda savladao Parker, i to kada je veći deo posla obavio Katai.

Naime, posle posve regularno primljene lopte Katai je predriblao Milinković-Savića i taman kada je hteo da ubaci loptu u nebranjenu mrežu, Džošua Parker, koji se nalazio ispred njega, rešio je potpuno iznenađujuće da baš on uputi udarac i tako dovede Zvezdu u vođstvo. To je i uradio, ali kako je time zapravo postao "proigran" Kataijevim driblingom, aktivirao se iz ofsajd pozicije, što ni glavni sudija Danilo Grujić, ni pomoćni Vladmir Jovanović nisu signalizirali.

Tri minuta kasnije moglo je da bude i 1:1, jer je mladi reprezentativac Mijat Gaćinović lukavo izveo slobodnjak sa desne strane, no kapiten Zvezde Predrag Rajković uspeo je da u poslednjem trenutku, sa gol-linije, spreči poravnanje.

U nastavku prvog poluvremana borba se rasplamsala na sredini terena, gde je i po jakom pljusku sve prštalo od snažnih duela, pa je igra često bila i "seckana" zbog oštrijih startova. Vojvodina je krajnje otvorenim pristupom naterala branioca titule da se povuče na svoju polovinu, ali i da konstantno preti mogućim kontranapadima koje su često sprečavali uobičajeni prekršaji na centru igrališta.

Zvezda je udvostručila svoju prednost novim pogotkom Parkera, koji je u 35. minutu glavom na oko ssedam metara od gola "produžio" u dalji ugao slobodan udarac, izveden sa levog krila od strane Saše Stojanovića - 2:0.

Tim rezultatom je okončano prvo poluvreme, a drugo je okončano novom dozom rođendanskog slavlja beogradskih crveno-belih navijača, čiji je klub 4. marta proslavio 70 godina postojanja.

Na severnoj tribini se razvila velika zastava na kojoj je bio srpski trubač, uz prateći transparent "Ustani, nije vreme spavanja", a sve je bilo propraćeno dvominutnim vatrometom.

I, samo što je igra nastavljena, Parker se našao u prilici da iznova bude strelac, no proigravanje Ristića ka levom krilu okončano je vrlo nepreciznim dijagonalnim udarcem. Ipak, već u 53. minutu Luka Jović je rutinski krunisao dobru kontru domaćih, iskoristivši asistenciju Kataija sa desne strane da uklizavanjem, levom nogom, sa desetak metara matira Milinković-Savića.

Mladog Jovića, koji je mrežu Voše zatresao i na kraj prošlog prvenstva, na svom debiju, nedugo zatim je ustupio mesto na terenu Kovačeviću, jer je trener šampiona Lalatović rešio da ojača defanzivni deo igre branioca trona.

Ipak, Zvezda je bila ta koja je u preostalom delu utakmice bila opasnija, jer je novosadski tim skoro pa digao ruke od jurnjave za bodom, svestan nemoguće misije u kojoj se našao. Iako je Vojvodina imala više šuteva (11:7) do 80. minuta, u tom je domaćin imao dva odlična. Najpre je Kovačević sjajno šutirao sa distance, a posle odlične odbrane golmana gostiju, Katai nije uspeo da svoju vrlo dobru partiju kruniše pogotkom, jer je iskosa sa leve strane uputio snažan i neprecizan udarac.

Poslednju šansu na meču, u drugom minutu sudijske nadoknade vremena, imao je Darko Lazović kada je sa desne strane izbio sam pred golmana Mančester junajteda na pozajmici u Vojvodini, a Milinković-Savić mu odbranio šut i tako spustio zavesu na ovaj susret.

Fudbaleri Čukaričkog prekinuli su niz od četiri pobede odigravši 1:1 sa Borcem na svom stadionu u 18. kolu Jelen Superlige.

Najzanimljiviji duel viđen je u Lučanima gde je domaća Mladost umalo ispustila tri gola prednosti, ali je uspela da savlada subotički Spartak sa 3:2.

Pobedu minimalnim rezultatom ostvario je na svom stadionu niški Radnički protiv Jagodine, a Rad je u komšijskom derbiju sa 2:0 savladao Voždovac. U Kragujevcu su Radnički i Novi Pazar podelili bodove odigravši 1:1.

Od 17 časova u Novom Sadu igraju Donji Srem i Partizan, a sat kasnije na stadionu Rajko Mitić sastaju se Crvena zvezda i Vojvodina. Poslednji meč kola igra se u nedelju od 14.30 časova kada će OFK Beograd ugostili Napredak.

Borac je uspešno odolevao napadima Čukaričkog tokom prvog poluvremena, ali je odbrana Čačana popustila u 51. minutu kada su domaći poveli golom Matića. Međutim, Borac postiže pogodak u 67. minutu preko Derića i osvaja važan bod u borbi za opstanak. Čukarički se sa 35 bodova nalazi na trećem mestu na tabeli.

Mladost je u Lučanima imala tri gola prednosti zahvaljujući raspoloženom Frajdeju. Kada se činilo da će domaći lako stići do sva tri boda Subotičani unose neizvesnost u meč preko Ivanovića koji postiže dva pogotka u pet minuta. Ipak, Mladost je uspela da sačuva prednost i stigne do šeste pobede u sezoni.

Bodove su u Kragujevcu podelili Radnički i Novi Pazar. Domaći su poveli već u trećem minutu golom Milovanovića, a bod svojoj ekipi donosi Radivojević u 78. minutu.

Pobedu niškom Radničkom na svom stadionu nad Jagodinom doneo je Popara, a tri boda upisao je Rad protiv Voždovca golovima Veselinovića i Simića.

Jelen Superliga, 18. kolo:
Subota:
Čukarički - Borac 1:1 (0:0)
(Matić 50 - Đerić 66)
Mladost - Spartak 3:2 (2:0)
(Frajdej 8p, 24, 59p - Ivanović 76, 81)
Rad - Voždovac 2:0 (0:0)
(Veselinović 56, Simić 90+3)
Radnički Kragujevac - Novi Pazar 1:1 (1:0)
(Milovanović 3 - Radivojević 78)
Radnički Niš - Jagodina 1:0 (1:0)
(Popara 5)
Donji Srem - Partizan 1:2 (0:1)
(Spalević 76 - Kojić 37, 74)
Crvena zvezda - Vojvodina 3:0 (2:0)
(Parker 5, 35, Jović 53)

Nedelja:
14.30 OFK Beograd - Napredak

Tabela:
1. Partizan 18 13 4 1 43:14 43
2. Crvena zvezda 18 11 6 1 24:8 39
3. Čukarički 18 10 5 3 29:16 35
4. Vojvodina 18 10 3 5 31:20 33
5. Rad 18 7 4 7 22:20 25
6. Novi Pazar 18 6 6 6 20:17 24
7. Jagodina 18 7 3 8 24:27 24
8. OFK Beograd 17 5 8 4 19:19 23
9. Mladost 18 6 4 8 23:26 22
10. Spartak 18 5 6 7 14:20 21
11. Napredak 17 5 4 8 14:19 19
12. Donji Srem 18 5 4 9 15:26 19
13. Borac 18 3 8 7 14:21 17
14. Radnički (N) 18 4 5 9 14:25 17
15. Voždovac 18 4 5 9 15:27 17
16. Radnički (KG) 18 2 5 11 8:24 11

Komentari / 0

Ostavite komentar