Сахрана Владе Дивљана у уторак

Легендарни музичар Влада Дивљан биће сахрањен у уторак, 10. марта, на Новом гробљу у Београду, потврђено је из његове издавачке куће.

Србија 07.03.2015 | 19:29
Сахрана Владе Дивљана у уторак

Кремација ће бити одржана од 15.00 сати на Новом гробљу у Београду. Погребу ће претходити комеморација у београдском Дому омладине.

Један од најистакнутијих представника "новог таласа" у бившој Југославији и лидер култне београдске групе "Идоли" преминуо је у четвртак у Бечу у 57. години, након дуге и тешке болести.

Прије нешто више од мјесец дана музичар је био хоспитализован због упале трбушне марамице. Тада је пизнао да му је прије двије године дијагностикован карцином слијепог цријева који је успјешно оперисан.

Додао је и да се осјећа јако добро и да је далеко од било какве животне угрожености и борбе за живот. Ипак, опака болест ненадано се вратила. Дивљан је каријеру почео крајем 70-тих година прошлог вијека, а 1979. године са Срђаном Шапером и Небојшом Крстићем основао је бенд "Дечаци" који ће касније преименовати у "Идоле".

"Идоли" су радили на култној компилацији "Пакет аранжман", која је ушла у историју као једно од најутицајнијих издања југославенског роцк'н'ролла. Албум "Одбрана и последњи дани" објављен је крајем 1982. године сматра се за најбољи југославенски албум свих времена.

Након распада групе, од 1985. године Дивљан започиње успјешну самосталну каријеру, свирајући и снимајући са најпознатијим музичарима региона.

Стварао је музику за многобројне филмове, као што су "Како је пропао роцк'н'ролл, "Црни бомбардер", "Седам и по", "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи".

Са Срђаном Гојковићем-Гилетом из "Електричног оргазма" учествовао је у позоришном комаду "Роцк'н'ролл за дјецу".

Дивљан 90-те године проводи у Аустралији конпонујући филмску музику, гдје постиже запажене резултате и на пољу дизајна звука, прије свега у виду номинације за престижне награде Аустралијског филмског института.

У Београд се враћа 1997. године, да би од 1999. године живио и радио у Бечу.

Коментари / 0

Оставите коментар