Sahrana Vlade Divljana u utorak

Legendarni muzičar Vlada Divljan biće sahranjen u utorak, 10. marta, na Novom groblju u Beogradu, potvrđeno je iz njegove izdavačke kuće.

Srbija 07.03.2015 | 19:29
Sahrana Vlade Divljana u utorak

Kremacija će biti održana od 15.00 sati na Novom groblju u Beogradu. Pogrebu će prethoditi komemoracija u beogradskom Domu omladine.

Jedan od najistaknutijih predstavnika "novog talasa" u bivšoj Jugoslaviji i lider kultne beogradske grupe "Idoli" preminuo je u četvrtak u Beču u 57. godini, nakon duge i teške bolesti.

Prije nešto više od mjesec dana muzičar je bio hospitalizovan zbog upale trbušne maramice. Tada je piznao da mu je prije dvije godine dijagnostikovan karcinom slijepog crijeva koji je uspješno operisan.

Dodao je i da se osjeća jako dobro i da je daleko od bilo kakve životne ugroženosti i borbe za život. Ipak, opaka bolest nenadano se vratila. Divljan je karijeru počeo krajem 70-tih godina prošlog vijeka, a 1979. godine sa Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem osnovao je bend "Dečaci" koji će kasnije preimenovati u "Idole".

"Idoli" su radili na kultnoj kompilaciji "Paket aranžman", koja je ušla u istoriju kao jedno od najuticajnijih izdanja jugoslavenskog rock'n'rolla. Album "Odbrana i poslednji dani" objavljen je krajem 1982. godine smatra se za najbolji jugoslavenski album svih vremena.

Nakon raspada grupe, od 1985. godine Divljan započinje uspješnu samostalnu karijeru, svirajući i snimajući sa najpoznatijim muzičarima regiona.

Stvarao je muziku za mnogobrojne filmove, kao što su "Kako je propao rock'n'roll, "Crni bombarder", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

Sa Srđanom Gojkovićem-Giletom iz "Električnog orgazma" učestvovao je u pozorišnom komadu "Rock'n'roll za djecu".

Divljan 90-te godine provodi u Australiji konponujući filmsku muziku, gdje postiže zapažene rezultate i na polju dizajna zvuka, prije svega u vidu nominacije za prestižne nagrade Australijskog filmskog instituta.

U Beograd se vraća 1997. godine, da bi od 1999. godine živio i radio u Beču.

Komentari / 0

Ostavite komentar