Ко каже да морате имати три оброка дневно?

Да ли сте се икад питали зашто људи једу у тачно одређено време? Ако мислите да је то зато што сви људи огладне истовремено, грешите.

Здравље 07.03.2015 | 13:25
Ко каже да морате имати три оброка дневно?

Реч је о томе да је правило о три оброка дневно – лаганом доручку и вечери, а обилном ручку - уведено још у Средњем веку у Европи.

Када су се први Европљани сусрели с индијанским начином исхране, засноване на редовним постовима и сезонском конзумирању намирница, сматрали су их толико нецивилизованим, да су заправо као вид “забаве” посећивали њихове домове и гледали их како једу.

Иако су доручак и вечера временом постали обилнији оброци, систем три оброка је задржан, упркос томе што је наука доказала да је време у које једемо “неважно за метаболизам”.

Студије су показале да нема никакве разлике у тежини, метаболизму или хормонима код људи који једу два оброка дневно и оних који једу шест, што сугерише да је потпуно свеједно када ћете унети ваше калорије.

Испоставља се да су амерички Индијанци заправо имали најбољи систем: слушали су свој организам, али и редовно постили, што доказано може да вам продужи живот.

Главно правило исхране за оне који хоће да воде рачуна о свом здрављу је да једете онда кад сте гладни, а не онда када то часовник од вас захтева.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тацно ако је особа здрава

09.03.2015 17:52

Сецерас на инзулину мора јести 5 пута на дан. Прво, инсулин га тјера да једе друго зелудац вари спорије. Ако сте здрави мозете се најести -ако имате ста- кад и како вам воља.

ОДГОВОРИТЕ