Србија: Блеров човјек командује министрима

О ефикасности рада на свим капиталним пројектима у Србији ускоро ће премијеру Вучићу директно одговарати један од запослених у „Тонy Блаир Ассоциатес”, сазнаје "Блиц".

Србија 07.03.2015 | 10:03
Србија: Блеров човјек командује министрима

Он ће, како "Блицу" је потврђено у Немањиној 11, бити на челу централног „деливери јунита”. Задатак ће му бити да помогне да се ефикасније организују и реализују послови које је планирала Влада.

Испод себе ће имати пет јединица које ће водити домаћи стручњаци. Они ће бити на челу јединица за: инфраструктуру, пољопривреду, реформу државне администрације, енергетику и реструктурирање јавних предузећа. Имена вођа ових подгрупа још нису позната, јер се, како каже извор „Блица”, „још траже међу нашим људима који су били консултанти и имају озбиљне биографије”. Тек шефова на том нивоу ће одговарати министри, односно сви надлежни представници државних институција.

Пројекат, бар засад, неће бити финансиран из буџета, већ из донација. Мада јуче нисмо могли да добијемо потврду, претпоставља се да је у питању донација Уједињених Арапских Емирата.

Читав процес формирања свих јединица под контролом је консултантске куће некадашњег премијера Велике Британије. Иначе, баш организација извршне власти, оличена кроз формирање „деливери јунита” је и заштитни знак Блера. Он је овај начин контроле спровођења политике и рада кабинета премијера (ПМДУ) увео у Британији још 2001. Модел су разрадили у консултантској кући Мекензи, називајући га „деливериологија”. Блер је свој патент више пута продао владама широм света.

Оригинална Блерова стратегија јединица која је у Британији функционисала од 2002. до 2010. подразумевала је постојање “деливери јунита” (водио га Мајкл Барбер), који се био фокусиран на циљеве јавног сектора, „јединицу политика” која је премијеру обезбеђивала дневно саветовање и „комуникациону јединицу” (водио је Алистар Кембел, па Дејвид Хил).

ЕБРД: Пројекти стоје

- Србија није искористила добијених 3,5 милијарди евра кредита за важне инфраструктурне пројекте. То је већ довољно новца да се стање поправи набоље. До сада у Србији није реализован ниједан од већих пројеката јавно приватног партнерства, мада су неки започети, каже Матео Патроне, директор Европске банке за обнову и развој.

Србија је, да подсетимо, на име пенала за неповучене кредите из буџета прошле године платила разним кредиторима преко 6,6 милиона евра.

Блер је тренутно консултант у Казахстану, председнику Назарбајеву. Од 2013. сарађује и са Владом Албаније, саветује их по питању европских интеграција. Као саветник радио је и за владе у Египту и Кувајту, за америчку инвестициону банку ЈП Морган, за фонд Мубадала из УАЕ и био члан произраелске лоби групе. Његов модел организације кабинета премијера примењен је у Индији, у Аустралији, Малезији...

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

баја

07.03.2015 09:12

Унас сам ја основао фирму која се зове ИМТ.Ради супер приходи су одлицни,а издатци јос бољи. Све остаје менеи! Пуно се захваљујем овцама које ме воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајње је вријеме

07.03.2015 10:49

То је само отимање пара од радног народа. Радни народе ријеши се багре и успостави народну власт коју си имао до цијепања Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

07.03.2015 11:57

Много му добар пројекат, кад га ни Британци не користе. А референце су му још боље, Албанија и Казахстан. Да човек не поверује шта се све у земљи Србији дешава... Онај ко је довео Блера у Србију и са њиме сарађује је постао директан саучесник бомбардовања Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

07.03.2015 13:14

Блаир је један од главних инициатора бомбардовања Србског народа у Републици Српској,Црној Гори и Србији тако да добродошао код својих пријатеља нових џелата и језуита пороби Србију до краја са овим лидерима браво само тако

ОДГОВОРИТЕ