Srbija: Blerov čovjek komanduje ministrima

O efikasnosti rada na svim kapitalnim projektima u Srbiji uskoro će premijeru Vučiću direktno odgovarati jedan od zaposlenih u „Tony Blair Associates”, saznaje "Blic".

Srbija 07.03.2015 | 10:03
Srbija: Blerov čovjek komanduje ministrima

On će, kako "Blicu" je potvrđeno u Nemanjinoj 11, biti na čelu centralnog „deliveri junita”. Zadatak će mu biti da pomogne da se efikasnije organizuju i realizuju poslovi koje je planirala Vlada.

Ispod sebe će imati pet jedinica koje će voditi domaći stručnjaci. Oni će biti na čelu jedinica za: infrastrukturu, poljoprivredu, reformu državne administracije, energetiku i restrukturiranje javnih preduzeća. Imena vođa ovih podgrupa još nisu poznata, jer se, kako kaže izvor „Blica”, „još traže među našim ljudima koji su bili konsultanti i imaju ozbiljne biografije”. Tek šefova na tom nivou će odgovarati ministri, odnosno svi nadležni predstavnici državnih institucija.

Projekat, bar zasad, neće biti finansiran iz budžeta, već iz donacija. Mada juče nismo mogli da dobijemo potvrdu, pretpostavlja se da je u pitanju donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Čitav proces formiranja svih jedinica pod kontrolom je konsultantske kuće nekadašnjeg premijera Velike Britanije. Inače, baš organizacija izvršne vlasti, oličena kroz formiranje „deliveri junita” je i zaštitni znak Blera. On je ovaj način kontrole sprovođenja politike i rada kabineta premijera (PMDU) uveo u Britaniji još 2001. Model su razradili u konsultantskoj kući Mekenzi, nazivajući ga „deliveriologija”. Bler je svoj patent više puta prodao vladama širom sveta.

Originalna Blerova strategija jedinica koja je u Britaniji funkcionisala od 2002. do 2010. podrazumevala je postojanje “deliveri junita” (vodio ga Majkl Barber), koji se bio fokusiran na ciljeve javnog sektora, „jedinicu politika” koja je premijeru obezbeđivala dnevno savetovanje i „komunikacionu jedinicu” (vodio je Alistar Kembel, pa Dejvid Hil).

EBRD: Projekti stoje

- Srbija nije iskoristila dobijenih 3,5 milijardi evra kredita za važne infrastrukturne projekte. To je već dovoljno novca da se stanje popravi nabolje. Do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki započeti, kaže Mateo Patrone, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj.

Srbija je, da podsetimo, na ime penala za nepovučene kredite iz budžeta prošle godine platila raznim kreditorima preko 6,6 miliona evra.

Bler je trenutno konsultant u Kazahstanu, predsedniku Nazarbajevu. Od 2013. sarađuje i sa Vladom Albanije, savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Kao savetnik radio je i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, za američku investicionu banku JP Morgan, za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Njegov model organizacije kabineta premijera primenjen je u Indiji, u Australiji, Maleziji...

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

baja

07.03.2015 09:12

Unas sam ja osnovao firmu koja se zove IMT.Radi super prihodi su odlicni,a izdatci jos bolji. Sve ostaje menei! Puno se zahvaljujem ovcama koje me vole.

ODGOVORITE
Name

krajnje je vrijeme

07.03.2015 10:49

To je samo otimanje para od radnog naroda. Radni narode riješi se bagre i uspostavi narodnu vlast koju si imao do cijepanja Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

07.03.2015 11:57

Mnogo mu dobar projekat, kad ga ni Britanci ne koriste. A reference su mu još bolje, Albanija i Kazahstan. Da čovek ne poveruje šta se sve u zemlji Srbiji dešava... Onaj ko je doveo Blera u Srbiju i sa njime sarađuje je postao direktan saučesnik bombardovanja Srbije...

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

07.03.2015 13:14

Blair je jedan od glavnih iniciatora bombardovanja Srbskog naroda u Republici Srpskoj,Crnoj Gori i Srbiji tako da dobrodošao kod svojih prijatelja novih dželata i jezuita porobi Srbiju do kraja sa ovim liderima bravo samo tako

ODGOVORITE