Николићу признање Европске академије

Председник Србије Томислав Николић присуствоваће данас у Салцбургу заседању Европске академије наука и уметности где ће испред Републике Србије бити инаугурисан у протектора у оквиру Академије.

Србија 07.03.2015 | 08:14
Николићу признање Европске академије

За време једнодневне радне посете Аустрији Николић ће се састати са председником Аустрије Хајнцом Фишером и председником Македоније Ðорђем Ивановим, саопштила је Прес служба председника Србије.

Европска академија наука и уметности, са седиштем у Салцбургу, основана је 7. марта, 1990. године. 

Академија се фокусира на интердисциплинарну дискусију између специјализованих области, идеологија и научних култура, као и на промовисање транс-националног дијалога и визионарског развоја нових научних сазнања и академског размишљања.

Академија има за циљ "да води дебату и да ради на савременим темама шире од дисциплинарних и националних граница, а за добробит оних који живе и раде у Европи".

Јединственост Европске академије наука и уметности лежи у њеној способности да ради преко граница за естетику науке.

Европска академија наука и уметности данас окупља преко 1.500 научника и истраживача, филозофа и уметника из Европе, Азије и САД-а, укључујући и 29 добитника Нобелове награде.

Традиционални пленум Академије, којем ће присуствовати високи представници из политике, науке, цркве, економије и друштва, биће својеврсан мали самит, имајући у виду да на свечнаости поводом 25. годишњице Академије, учествују Фишер и Иванов.

Титула протектора је почасна, а Николић ће, заправо бити покровитељ члановима Академије у Србији, којих има пуно, речено је Тањугу у тој институцији.

Како су истакли у Академији, добродошла је и Николићева политичка подршка.

Академија се финансира из јавних средстава и донација.

На свечаном пленуму, који се сваке године одржава у Салцбургу, примају се нови чланови и проглашавају протектори.

Пре Николића за протекторе су проглашени и Фишер и Иванов, бивши председници Грчке и Хрватске, Каролос Папуљас и Иво Јосиповић и други.

Сваке године Академија додељује и награду за толеранцију, која ће, у јуну у Бечу, бити уручена Међународном олимпијском комитету.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вјлу

07.03.2015 07:52

Па није још први април.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.03.2015 11:15

Који је српски град продао за ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБОЉУБ

07.03.2015 13:11

Издајник иде по награду за издају.

ОДГОВОРИТЕ