Nikoliću priznanje Evropske akademije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas u Salcburgu zasedanju Evropske akademije nauka i umetnosti gde će ispred Republike Srbije biti inaugurisan u protektora u okviru Akademije.

Srbija 07.03.2015 | 08:14
Nikoliću priznanje Evropske akademije

Za vreme jednodnevne radne posete Austriji Nikolić će se sastati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Evropska akademija nauka i umetnosti, sa sedištem u Salcburgu, osnovana je 7. marta, 1990. godine. 

Akademija se fokusira na interdisciplinarnu diskusiju između specijalizovanih oblasti, ideologija i naučnih kultura, kao i na promovisanje trans-nacionalnog dijaloga i vizionarskog razvoja novih naučnih saznanja i akademskog razmišljanja.

Akademija ima za cilj "da vodi debatu i da radi na savremenim temama šire od disciplinarnih i nacionalnih granica, a za dobrobit onih koji žive i rade u Evropi".

Jedinstvenost Evropske akademije nauka i umetnosti leži u njenoj sposobnosti da radi preko granica za estetiku nauke.

Evropska akademija nauka i umetnosti danas okuplja preko 1.500 naučnika i istraživača, filozofa i umetnika iz Evrope, Azije i SAD-a, uključujući i 29 dobitnika Nobelove nagrade.

Tradicionalni plenum Akademije, kojem će prisustvovati visoki predstavnici iz politike, nauke, crkve, ekonomije i društva, biće svojevrsan mali samit, imajući u vidu da na svečnaosti povodom 25. godišnjice Akademije, učestvuju Fišer i Ivanov.

Titula protektora je počasna, a Nikolić će, zapravo biti pokrovitelj članovima Akademije u Srbiji, kojih ima puno, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Kako su istakli u Akademiji, dobrodošla je i Nikolićeva politička podrška.

Akademija se finansira iz javnih sredstava i donacija.

Na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, primaju se novi članovi i proglašavaju protektori.

Pre Nikolića za protektore su proglašeni i Fišer i Ivanov, bivši predsednici Grčke i Hrvatske, Karolos Papuljas i Ivo Josipović i drugi.

Svake godine Akademija dodeljuje i nagradu za toleranciju, koja će, u junu u Beču, biti uručena Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vjlu

07.03.2015 07:52

Pa nije još prvi april.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.03.2015 11:15

Koji je srpski grad prodao za ovo?

ODGOVORITE
Name

SRBOLJUB

07.03.2015 13:11

Izdajnik ide po nagradu za izdaju.

ODGOVORITE