Карикатуре пророка Мухамеда у уџбеницима

Данско просвјетно удружење жели да контроверзне карикатуре пророка Мухамеда буду уврштене у школске уџбенике.Удружење наставника вјеронауке жели да стрипови буду дио наставног материјала "што прије, то боље", објављено је на сајту данске радио-станице "ДР Нихедер".

Свијет 06.03.2015 | 19:36
Карикатуре пророка Мухамеда у уџбеницима

Изучавање карикатура помоћи ће да се анализирају везе између вјерских, друштвених и политичких проблема, рекао је предсједник удружења Џон Ридал.

"Ова 'мухамеданска криза' очигледно представља проблем у вјерском образовању и чуди ме да се већ нису појавили уџбеници са тим цртежима", рекао је он.

Данско Министарство образовања саопштило је да је већ много школа у земљи обрадило ову тему карикатура на часовима историје и социологије.

Приједлог је наишао на подршку неких данских политичара, а данска Народна партија затражила је да карикатуре буду обавезан наставни материјал на часовима вјеронауке.

Карикатуре су први пут објављене у данском листу "Јиландс постен" 2005. године и изазвале су насилне протесте у неким муслиманским земљама, подсјећа Би-Би-Си.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маx

06.03.2015 20:40

Није ми јасна тезња Запада да нон стоп некога тлаци. Колонијални гени, или ста друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибрахим

07.03.2015 11:17

Само тако Данци , треба показати овим дослама које газда и ко се пита у дрзави. Гдје год додју они тразе своја права а у њиховим дрзавама нико нема права ни да једе ста хоце а камоли неко вјерско право да тразите.

Name

Јулио

06.03.2015 21:27

Ма немају данци појма ,нити су вјерници ,као народ нула,само гледају у америку,Америка им је бог.од 5000000 данаца ја мислим да их 200 неоде у цркву седмицно,вјерују само у паре,продали би и зену и дијете за лову.па дјеца иду у сколу до осмог разреда да немају никаквог полагања,мозес мислит .

ОДГОВОРИТЕ