Karikature proroka Muhameda u udžbenicima

Dansko prosvjetno udruženje želi da kontroverzne karikature proroka Muhameda budu uvrštene u školske udžbenike.Udruženje nastavnika vjeronauke želi da stripovi budu dio nastavnog materijala "što prije, to bolje", objavljeno je na sajtu danske radio-stanice "DR Niheder".

Svijet 06.03.2015 | 19:36
Karikature proroka Muhameda u udžbenicima

Izučavanje karikatura pomoći će da se analiziraju veze između vjerskih, društvenih i političkih problema, rekao je predsjednik udruženja Džon Ridal.

"Ova 'muhamedanska kriza' očigledno predstavlja problem u vjerskom obrazovanju i čudi me da se već nisu pojavili udžbenici sa tim crtežima", rekao je on.

Dansko Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je već mnogo škola u zemlji obradilo ovu temu karikatura na časovima istorije i sociologije.

Prijedlog je naišao na podršku nekih danskih političara, a danska Narodna partija zatražila je da karikature budu obavezan nastavni materijal na časovima vjeronauke.

Karikature su prvi put objavljene u danskom listu "Jilands posten" 2005. godine i izazvale su nasilne proteste u nekim muslimanskim zemljama, podsjeća Bi-Bi-Si.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Max

06.03.2015 20:40

Nije mi jasna teznja Zapada da non stop nekoga tlaci. Kolonijalni geni, ili sta drugo!

ODGOVORITE
Name

Ibrahim

07.03.2015 11:17

Samo tako Danci , treba pokazati ovim doslama koje gazda i ko se pita u drzavi. Gdje god dodju oni traze svoja prava a u njihovim drzavama niko nema prava ni da jede sta hoce a kamoli neko vjersko pravo da trazite.

Name

Julio

06.03.2015 21:27

Ma nemaju danci pojma ,niti su vjernici ,kao narod nula,samo gledaju u ameriku,Amerika im je bog.od 5000000 danaca ja mislim da ih 200 neode u crkvu sedmicno,vjeruju samo u pare,prodali bi i zenu i dijete za lovu.pa djeca idu u skolu do osmog razreda da nemaju nikakvog polaganja,mozes mislit .

ODGOVORITE