Креће и МЛС лига!

Кака, Виља и компанија чекају Џерарда и Лампарда, Торонто јуриша на прву круну са Ђовинком, Алтидором и Бредлијем. Шампионат креће са два нова клуба, Њујорк Ситијем и Орландом, а титулу брани Лос Анђелес Галакси. 

Фудбал 07.03.2015 | 13:00
Креће и МЛС лига!

Стигли су Кака, Виља и Ђовинко, почетком јуна заказан је долазак Џерарда и Лампарда, а њиховим корацима веома брзо могли би да крену и Ћави, Робињо, Пирло, Дани Алвес... Недавно су чак и Кристијано Роналдо, Златан Ибрахимовић и Икер Касиљас показали интересовање да каријеру приведу крају „преко баре“!

Нема више Дејвида Бекама, од ове сезоне ни Тјерија Анрија и Лендона Донована, па ипак неки нови асови даће посебан шмек 103. фудбалском шампионату САД, односно јубиларној 20. сезони професионалне МЛС лиге, тамошњег „сокера“, која стартује овог викенда.

Скоро 45 одсто играчког кадра чине странци из чак 70 различитих земаља. Најбројнији су Канађани са 25 представника, испред Јамајчана са 22, Бразилаца са 18, Аргентинаца са 17, Енглеза са 14... Нажалост, на овом списку нема ниједног српског интернационалца, чак ни међу онима који играју за просечну плату од 226.000 долара, што је слабије од енглеског Чемпионшипа, па чак и суседне професионалне мексичке лиге.

Међутим, они прави асови, захваљујући разним „клаузулама и амандманима“, зарађују много више од максималне предвиђене годишње плате од 387.000 долара. Најплаћенији фудбалер МЛС лиге у новој сезони биће доскорашњи играч Јувентуса, сада узданица Торонта Себастијан Ђовинко који ће на крају године бити богатији за 7.000.000 америчких новчаница. Бразилац Кака у Орланду има гарантовану плату од 6.600.000 милиона долара, а следе Давид Виља (Њујорк Сити), те тандем Торонта Бредли – Алтидор са по 6.000.000, Демпси (Сијетл) са 4.900.000 милиона, Роби Кин (Лос Анђелес) са 4.500.000 милиона, док ће садашњи капитен Ливерпула Стивен Џерард, када појача на лето екипу из Лос Анђелеса, зарађивати „само“ 4.000.000 милиона. Иако ће по мишљењу многих бити прва звезда лиге!

Америчка МЛС (Мајор Леагуе Соццер) лига је организована по принципу НБА, НФЛ или НХЛ. Нема улазака нити испадања, осим ако не платите „улазницу“ или одлучите да угасите клуб. У новој сезони чији ће регуларни део трајати од 7. марта до 25. октобра, учествоваће 20 уместо прошлогодишњих 19 тимова (17 из САД и три из Канаде – Монтреал, Торонто и Ванкувер). Наиме, овој „сокер породици“ придружили су се на почетку 2015. дуго најављивани Њујорк Сити и Орландо (2017. се очекују Атланта и други тим из Лос Анђелеса), док је елиту напустио тим Чиваса који је био својеврсна испостава мексичке Гвадалахаре у САД.

„Велика јабука“ ће тако уз Њујорк Ред Бул имати два представника, а Сити ће своје мечеве играти на чувеном стадиону Јенкија. Разлог за задовољство имају и на Флориди, јер после нестанка Мајамија и Тампа Беја поново имају свој клуб. И то није све што се тиче промена, јер су због доласка новајлија у Источну конференцију, на Запад пребачени Хјустон и Канзас.

Као и у НБА клубови су подељени на две конференције, источну и западну. У регуларном делу одиграће се 34 кола, по два или три меча са противницима из своје половине, а по један са онима из „другог дела костура“. Пласман у плеј-оф избориће по шест тимова из сваке конференције, уз напомену да ће по двоје најбољих са Истока и Запада прескочити прво коло разигравања.

Титулу брани Лос Анђелес Галакси, са пет круна најтрофејнији тим у професионалној ери „сокера“ у Америци, екипа која је освојила три од последња четири пехара и у којој је све до прошле године наступао легендарни Дејвид Бекам. Највеће конкуренте „галактичари“ ће имати у Сијетлу, Њу Ингланду, Солт Лејк Ситију, али и клубовима који су под контролом страног капитала – Њујорк Ред Булу иза којег стоји Аустријанац Дитрих Матешиц, Њујорк Ситију који је са шеицима својеврсна испостава Манчестер Ситија (на дресовима ће носити рекламу „Етихада“), те Ди-Си Јунатед који контролише Индонежанин Тохир, уједно и власник миланског Интера.

У паузи између две сезоне само три клуба су извршила рокаде на клупи и то Сан Хозе (Вотсон – Кинер), Хјустон (Кинер – Којл) и Њујорк Ред Бул (Петке – Марш). Међу 20 стручњака само четворица су странци, по један Велшанин, Ирац, Енглез и Колумбијац, али без иједног звучног имена.

Можда у МЛС лигу ускоро стигне и још неко бомбастично појачање, пошто прелазни рок траје све до средине маја!

ПРОПОЗИЦИЈЕ

* лига се састоји од 20 клубова подељених у две конференције: 10 на Истоку и 10 на Западу
* у регуларном делу сваки тим игра 34 кола
* победник регуларног дела добија награду „Супортерс шилд“
* по шест најбољих из сваке конференције иде у плеј-оф, за титулу се боре шампиони конференција
* место у КОНКАКАФ Лиги шампиона обезбеђује шампион, као и победници конференција
* у случају бодовног поравнања одлучује већи број победа, гол-разлика, више постигнутих голова...
* из лиге нема директног испадања, нити аутоматског уласка

СВИ ШАМПИОНИ

1996. ДИ-СИ ЈУНАЈТЕД
1997. ДИ-СИ ЈУНАЈТЕД
1998. ЧИКАГО
1999. ДИ-СИ ЈУНАЈТЕД
2000. КАНЗАС СИТИ
2001. САН ХОЗЕ
2002. ЛОС АНЂЕЛЕС
2003. САН ХОЗЕ
2004. ДИ-СИ ЈУНАЈТЕД
2005. ЛОС АНЂЕЛЕС
2006. ХЈУСТОН
2007. ХЈУСТОН
2008. КОЛУМБУС
2009. РЕАЛ СОЛТ ЛЕЈК
2010. КОЛОРАДО
2011. ЛОС АНЂЕЛЕС
2012. ЛОС АНЂЕЛЕС
2013. КАНЗАС СИТИ
2014. ЛОС АНЂЕЛЕС

Коментари / 0

Оставите коментар