Kreće i MLS liga!

Kaka, Vilja i kompanija čekaju Džerarda i Lamparda, Toronto juriša na prvu krunu sa Đovinkom, Altidorom i Bredlijem. Šampionat kreće sa dva nova kluba, Njujork Sitijem i Orlandom, a titulu brani Los Anđeles Galaksi. 

Fudbal 07.03.2015 | 13:00
Kreće i MLS liga!

Stigli su Kaka, Vilja i Đovinko, početkom juna zakazan je dolazak Džerarda i Lamparda, a njihovim koracima veoma brzo mogli bi da krenu i Ćavi, Robinjo, Pirlo, Dani Alves... Nedavno su čak i Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović i Iker Kasiljas pokazali interesovanje da karijeru privedu kraju „preko bare“!

Nema više Dejvida Bekama, od ove sezone ni Tjerija Anrija i Lendona Donovana, pa ipak neki novi asovi daće poseban šmek 103. fudbalskom šampionatu SAD, odnosno jubilarnoj 20. sezoni profesionalne MLS lige, tamošnjeg „sokera“, koja startuje ovog vikenda.

Skoro 45 odsto igračkog kadra čine stranci iz čak 70 različitih zemalja. Najbrojniji su Kanađani sa 25 predstavnika, ispred Jamajčana sa 22, Brazilaca sa 18, Argentinaca sa 17, Engleza sa 14... Nažalost, na ovom spisku nema nijednog srpskog internacionalca, čak ni među onima koji igraju za prosečnu platu od 226.000 dolara, što je slabije od engleskog Čempionšipa, pa čak i susedne profesionalne meksičke lige.

Međutim, oni pravi asovi, zahvaljujući raznim „klauzulama i amandmanima“, zarađuju mnogo više od maksimalne predviđene godišnje plate od 387.000 dolara. Najplaćeniji fudbaler MLS lige u novoj sezoni biće doskorašnji igrač Juventusa, sada uzdanica Toronta Sebastijan Đovinko koji će na kraju godine biti bogatiji za 7.000.000 američkih novčanica. Brazilac Kaka u Orlandu ima garantovanu platu od 6.600.000 miliona dolara, a slede David Vilja (Njujork Siti), te tandem Toronta Bredli – Altidor sa po 6.000.000, Dempsi (Sijetl) sa 4.900.000 miliona, Robi Kin (Los Anđeles) sa 4.500.000 miliona, dok će sadašnji kapiten Liverpula Stiven Džerard, kada pojača na leto ekipu iz Los Anđelesa, zarađivati „samo“ 4.000.000 miliona. Iako će po mišljenju mnogih biti prva zvezda lige!

Američka MLS (Major League Soccer) liga je organizovana po principu NBA, NFL ili NHL. Nema ulazaka niti ispadanja, osim ako ne platite „ulaznicu“ ili odlučite da ugasite klub. U novoj sezoni čiji će regularni deo trajati od 7. marta do 25. oktobra, učestvovaće 20 umesto prošlogodišnjih 19 timova (17 iz SAD i tri iz Kanade – Montreal, Toronto i Vankuver). Naime, ovoj „soker porodici“ pridružili su se na početku 2015. dugo najavljivani Njujork Siti i Orlando (2017. se očekuju Atlanta i drugi tim iz Los Anđelesa), dok je elitu napustio tim Čivasa koji je bio svojevrsna ispostava meksičke Gvadalahare u SAD.

„Velika jabuka“ će tako uz Njujork Red Bul imati dva predstavnika, a Siti će svoje mečeve igrati na čuvenom stadionu Jenkija. Razlog za zadovoljstvo imaju i na Floridi, jer posle nestanka Majamija i Tampa Beja ponovo imaju svoj klub. I to nije sve što se tiče promena, jer su zbog dolaska novajlija u Istočnu konferenciju, na Zapad prebačeni Hjuston i Kanzas.

Kao i u NBA klubovi su podeljeni na dve konferencije, istočnu i zapadnu. U regularnom delu odigraće se 34 kola, po dva ili tri meča sa protivnicima iz svoje polovine, a po jedan sa onima iz „drugog dela kostura“. Plasman u plej-of izboriće po šest timova iz svake konferencije, uz napomenu da će po dvoje najboljih sa Istoka i Zapada preskočiti prvo kolo razigravanja.

Titulu brani Los Anđeles Galaksi, sa pet kruna najtrofejniji tim u profesionalnoj eri „sokera“ u Americi, ekipa koja je osvojila tri od poslednja četiri pehara i u kojoj je sve do prošle godine nastupao legendarni Dejvid Bekam. Najveće konkurente „galaktičari“ će imati u Sijetlu, Nju Inglandu, Solt Lejk Sitiju, ali i klubovima koji su pod kontrolom stranog kapitala – Njujork Red Bulu iza kojeg stoji Austrijanac Ditrih Matešic, Njujork Sitiju koji je sa šeicima svojevrsna ispostava Mančester Sitija (na dresovima će nositi reklamu „Etihada“), te Di-Si Junated koji kontroliše Indonežanin Tohir, ujedno i vlasnik milanskog Intera.

U pauzi između dve sezone samo tri kluba su izvršila rokade na klupi i to San Hoze (Votson – Kiner), Hjuston (Kiner – Kojl) i Njujork Red Bul (Petke – Marš). Među 20 stručnjaka samo četvorica su stranci, po jedan Velšanin, Irac, Englez i Kolumbijac, ali bez ijednog zvučnog imena.

Možda u MLS ligu uskoro stigne i još neko bombastično pojačanje, pošto prelazni rok traje sve do sredine maja!

PROPOZICIJE

* liga se sastoji od 20 klubova podeljenih u dve konferencije: 10 na Istoku i 10 na Zapadu
* u regularnom delu svaki tim igra 34 kola
* pobednik regularnog dela dobija nagradu „Suporters šild“
* po šest najboljih iz svake konferencije ide u plej-of, za titulu se bore šampioni konferencija
* mesto u KONKAKAF Ligi šampiona obezbeđuje šampion, kao i pobednici konferencija
* u slučaju bodovnog poravnanja odlučuje veći broj pobeda, gol-razlika, više postignutih golova...
* iz lige nema direktnog ispadanja, niti automatskog ulaska

SVI ŠAMPIONI

1996. DI-SI JUNAJTED
1997. DI-SI JUNAJTED
1998. ČIKAGO
1999. DI-SI JUNAJTED
2000. KANZAS SITI
2001. SAN HOZE
2002. LOS ANĐELES
2003. SAN HOZE
2004. DI-SI JUNAJTED
2005. LOS ANĐELES
2006. HJUSTON
2007. HJUSTON
2008. KOLUMBUS
2009. REAL SOLT LEJK
2010. KOLORADO
2011. LOS ANĐELES
2012. LOS ANĐELES
2013. KANZAS SITI
2014. LOS ANĐELES

Komentari / 0

Ostavite komentar