Креће јака кинеска лига! Срба много у Другој лиги!

У новој сезони кинеске Суперлиге, која стартује овог викенда, неће бити ниједног српског тренера ни фудбалера, али ће зато тамошње друголигашко друштво бити препуно Срба: на клупама Антић и Станојевић, на терену Лазовић, Милијаш, Радовић, Гогић, Ракић, Батес, те свима добро знани Баркос, Фофана и Бурзановић. Шампион Гвангжу Евергранде на појачања уложио 30 милиона евра, прва звезда Бразилац Гуларт.

Фудбал 07.03.2015 | 12:40
Креће јака кинеска лига! Срба много у Другој лиги!

У последњој деценији српски тренери били су предводници фудбалског препорода у далекој Кини, а сваки други клуб у својим редовима имао је бар једног или двојицу наших интернационалаца. У новом шампионату кинеске Суперлиге, 22. по реду у професионалној ери који ће стартовати овог викенда, међутим, неће бити ниједног спрског представника, ни међу фудбалерима, ни међу тренерима!

Годинама су у најмногољуднијој земљи на свету жарили и палили са клупе Милорад Косановић, Љубиша Тумбаковић, Слободан Сантрач, Владимир Пижон Петровић, Бора Милутиновић, Драган Окука и Илија Петковић, док је од играча за сва времена остало уписано име Бранка Јелића, некадашњег нападача Црвене звезде који је 2005. године био најбољи стрелац, али и МВП Суперлиге.

Данас, међутим, на клупама седе Французи, Швеђани, Шпанци, Италијани, Румуни, Бразилци, Холанђани, па и Бугари, а за лоптом ће поред убедљиво најбројнијих „кариока“ трчати Хрвати, Мађари, Боливијци, Мароканци, Либанци, Грци, Нигеријци, Замбијци... Српски фудбалски посленици у расподели карата морали су да се овога пута задовоље местом у – Другој лиги!

Наши тренери и играчи биће после Бразилаца најбројнији у кинеској Лиги 1. Радомир Антић, бивши селектор Србије, човек који је водио Реал, Атлетико Мадрид и Барселону, преузео је екипу Хебеија која је прошле сезоне заузела тек 14. место, али у нови шампионат улази на папиру као – најскупља. Понајвише захваљујући тек пристиглом и веома добро плаћеном српском тандему Мирослав Радовић (екс пољска Легија) и Ненад Милијаш (екс турска Маниса). Највећег ривала у борби за једну од две позиције које воде у Суперлигу, барем према прогнозама, Хебеији би могао да има у Пекинг Ентерпрајзу на чијем је челу некадашњи тренер Партизана Александар Станојевић, са све Данком Лазовићем у шпицу напада!

Међутим, није крај списка играча са ових простора који су пронашли ангажман у кинеским друголигашким водама. Доскорашњи тандем Црвене звезде Горан Гогић – Ђорђе Ракић, који није добио праву шансу на Маракани, предводиће Ђингдао Хаиниу, а ветеран Стеван Батес ће уз још једног некадашњег играча црвено-белих, Црногорца Игора Бурзановића, представљати окосницу Хунана. Наравно, да не заборавимо ни доскорашњег љубимца навијача Партизана Исмаела Бека Фофану који се налази на једногодишњој позајмици у Ћингдао Јонону!

Свима њима главни циљ је улазак у Суперлигу, најатрактивније и финансијски најмоћније национално клупско такмичење на азијском континенту. Захваљујући богатим спонзорима клубови су у стању да издвоје позамашне своте новца за појачања, па је тако актуелни првак Гвангжу Евергранде у паузи између два првенства потрошио чак 30 милиона евра на новајлије!

Ипак, руку на срце, после „бума“ од пре четири-пет година када су у Кину похитала и многа звучна имена попут Анелке, Дрогбе и Кеите, у предстојећем првенству неће бити асова који ће безусловно привлачити публику. Ако је према уложеном новцу, прва звезда морао би да буде 23-годишњи Бразилац Гуларт (25 голова на 59 мечева за Крузеиро), за којег је већ поменути Гвангжу Евергранде издвојио чак 15 милиона евра, па затим његов земљак и будући саиграч Алан пристигао из Ред Бул Салцбурга за 11 милиона, те двојица Аргентинаца повратника у кинески фудбал – Дарио Конка и Ернан Баркос, некадашњи фудбалер Црвене звезде! Част нашег фудбала, али са црногорским пасошем у рукама, браниће Дејан Дамјановић (Пекинг Гуан), некадашњи фудбалер Синђелића, Железника, Бежаније... Уз непромењена правила да сваки клуб може да има на платном списку четворицу странаца, плус једног „бонус“ из Азије, а да на терену могу да буду 3+1.

Предстојећи шампионат биће сиромашнији и за Марчела Липија који је после три узастопне титуле напустио Гвангжу Евергранде, а клупу оставио у наследство ученику Фабију Канавару. Од тренерских имена ту су и Швеђанин Свен Горан Ериксон, па Холанђанин Ари Хан, Шпанац Манзано, званично најбољи стручњак у Кини за 2014. годину, Француз Трусије, Румун Контра...

Кинеска Суперлига стартоваће 7. марта и трајаће све до последњег дана октобра. На списку учесника су новајлије Чонгкинг и Шиђијазуанг који су попунили места Далијана и Харбина, уз наду да ће бар мало допринети још већој гледаности. Она је прошле године износила рекордних 4,55 милиона навијача или скоро 19.000 по утакмици.

ТОП 10 ТРАНСФЕРА:
1. Рикардо ГУЛАРТ (Крузеиро – Гвангжу Е.) 15.000.000
2. АЛАН (Ред Бул – Гвангжу Е.) 11.100.000
3. Хаи ЈУ (Гижу – Шангај СИПГ) 5.600.000
4. Дијего ТАРДЕЛИ (А. Минеиро – Шандонг Л.) 5.500.000
5. САМИР (Хетафе – Ђиангсу) 5.000.000
6. Дабао ЈУ (Далијан – Пекинг Гуан) 4.200.000
7. Дарио КОНКА (Флуминенсе – Шангај СИПГ) 3.000.000
7. Стопила СУНЗУ (Сошо – Шангај Шенхуа) 3.000.000
9. Јиаки ЖАНГ (Далијан – Гвангжу Е.) 2.800.000
10. Ернан БАРКОС (Гремио – Тијанђин) 2.650.000
НАПОМЕНА: играч, стари и нови клуб и висина обештећења у еврима.

ПРОПОЗИЦИЈЕ:
* лига се састоји од 16 тимова који играју по класичном двокружном бод систему, укупно 30 кола
* пласман у Лигу шампиона Азије избориће три првопласиране екипе из шампионата и победник Купа Кине.
* из лиге директно испадају два најслабије пласирана тима.
* у случају истог броја бодова одлучује бољи скор у међусобним мечевима, боља гол-разлика, више датих голова...

Коментари / 0

Оставите коментар