Kreće jaka kineska liga! Srba mnogo u Drugoj ligi!

U novoj sezoni kineske Superlige, koja startuje ovog vikenda, neće biti nijednog srpskog trenera ni fudbalera, ali će zato tamošnje drugoligaško društvo biti prepuno Srba: na klupama Antić i Stanojević, na terenu Lazović, Milijaš, Radović, Gogić, Rakić, Bates, te svima dobro znani Barkos, Fofana i Burzanović. Šampion Gvangžu Evergrande na pojačanja uložio 30 miliona evra, prva zvezda Brazilac Gulart.

Fudbal 07.03.2015 | 12:40
Kreće jaka kineska liga! Srba mnogo u Drugoj ligi!

U poslednjoj deceniji srpski treneri bili su predvodnici fudbalskog preporoda u dalekoj Kini, a svaki drugi klub u svojim redovima imao je bar jednog ili dvojicu naših internacionalaca. U novom šampionatu kineske Superlige, 22. po redu u profesionalnoj eri koji će startovati ovog vikenda, međutim, neće biti nijednog sprskog predstavnika, ni među fudbalerima, ni među trenerima!

Godinama su u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu žarili i palili sa klupe Milorad Kosanović, Ljubiša Tumbaković, Slobodan Santrač, Vladimir Pižon Petrović, Bora Milutinović, Dragan Okuka i Ilija Petković, dok je od igrača za sva vremena ostalo upisano ime Branka Jelića, nekadašnjeg napadača Crvene zvezde koji je 2005. godine bio najbolji strelac, ali i MVP Superlige.

Danas, međutim, na klupama sede Francuzi, Šveđani, Španci, Italijani, Rumuni, Brazilci, Holanđani, pa i Bugari, a za loptom će pored ubedljivo najbrojnijih „karioka“ trčati Hrvati, Mađari, Bolivijci, Marokanci, Libanci, Grci, Nigerijci, Zambijci... Srpski fudbalski poslenici u raspodeli karata morali su da se ovoga puta zadovolje mestom u – Drugoj ligi!

Naši treneri i igrači biće posle Brazilaca najbrojniji u kineskoj Ligi 1. Radomir Antić, bivši selektor Srbije, čovek koji je vodio Real, Atletiko Madrid i Barselonu, preuzeo je ekipu Hebeija koja je prošle sezone zauzela tek 14. mesto, ali u novi šampionat ulazi na papiru kao – najskuplja. Ponajviše zahvaljujući tek pristiglom i veoma dobro plaćenom srpskom tandemu Miroslav Radović (eks poljska Legija) i Nenad Milijaš (eks turska Manisa). Najvećeg rivala u borbi za jednu od dve pozicije koje vode u Superligu, barem prema prognozama, Hebeiji bi mogao da ima u Peking Enterprajzu na čijem je čelu nekadašnji trener Partizana Aleksandar Stanojević, sa sve Dankom Lazovićem u špicu napada!

Međutim, nije kraj spiska igrača sa ovih prostora koji su pronašli angažman u kineskim drugoligaškim vodama. Doskorašnji tandem Crvene zvezde Goran Gogić – Đorđe Rakić, koji nije dobio pravu šansu na Marakani, predvodiće Đingdao Hainiu, a veteran Stevan Bates će uz još jednog nekadašnjeg igrača crveno-belih, Crnogorca Igora Burzanovića, predstavljati okosnicu Hunana. Naravno, da ne zaboravimo ni doskorašnjeg ljubimca navijača Partizana Ismaela Beka Fofanu koji se nalazi na jednogodišnjoj pozajmici u Ćingdao Jononu!

Svima njima glavni cilj je ulazak u Superligu, najatraktivnije i finansijski najmoćnije nacionalno klupsko takmičenje na azijskom kontinentu. Zahvaljujući bogatim sponzorima klubovi su u stanju da izdvoje pozamašne svote novca za pojačanja, pa je tako aktuelni prvak Gvangžu Evergrande u pauzi između dva prvenstva potrošio čak 30 miliona evra na novajlije!

Ipak, ruku na srce, posle „buma“ od pre četiri-pet godina kada su u Kinu pohitala i mnoga zvučna imena poput Anelke, Drogbe i Keite, u predstojećem prvenstvu neće biti asova koji će bezuslovno privlačiti publiku. Ako je prema uloženom novcu, prva zvezda morao bi da bude 23-godišnji Brazilac Gulart (25 golova na 59 mečeva za Kruzeiro), za kojeg je već pomenuti Gvangžu Evergrande izdvojio čak 15 miliona evra, pa zatim njegov zemljak i budući saigrač Alan pristigao iz Red Bul Salcburga za 11 miliona, te dvojica Argentinaca povratnika u kineski fudbal – Dario Konka i Ernan Barkos, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde! Čast našeg fudbala, ali sa crnogorskim pasošem u rukama, braniće Dejan Damjanović (Peking Guan), nekadašnji fudbaler Sinđelića, Železnika, Bežanije... Uz nepromenjena pravila da svaki klub može da ima na platnom spisku četvoricu stranaca, plus jednog „bonus“ iz Azije, a da na terenu mogu da budu 3+1.

Predstojeći šampionat biće siromašniji i za Marčela Lipija koji je posle tri uzastopne titule napustio Gvangžu Evergrande, a klupu ostavio u nasledstvo učeniku Fabiju Kanavaru. Od trenerskih imena tu su i Šveđanin Sven Goran Erikson, pa Holanđanin Ari Han, Španac Manzano, zvanično najbolji stručnjak u Kini za 2014. godinu, Francuz Trusije, Rumun Kontra...

Kineska Superliga startovaće 7. marta i trajaće sve do poslednjeg dana oktobra. Na spisku učesnika su novajlije Čongking i Šiđijazuang koji su popunili mesta Dalijana i Harbina, uz nadu da će bar malo doprineti još većoj gledanosti. Ona je prošle godine iznosila rekordnih 4,55 miliona navijača ili skoro 19.000 po utakmici.

TOP 10 TRANSFERA:
1. Rikardo GULART (Kruzeiro – Gvangžu E.) 15.000.000
2. ALAN (Red Bul – Gvangžu E.) 11.100.000
3. Hai JU (Gižu – Šangaj SIPG) 5.600.000
4. Dijego TARDELI (A. Mineiro – Šandong L.) 5.500.000
5. SAMIR (Hetafe – Điangsu) 5.000.000
6. Dabao JU (Dalijan – Peking Guan) 4.200.000
7. Dario KONKA (Fluminense – Šangaj SIPG) 3.000.000
7. Stopila SUNZU (Sošo – Šangaj Šenhua) 3.000.000
9. Jiaki ŽANG (Dalijan – Gvangžu E.) 2.800.000
10. Ernan BARKOS (Gremio – Tijanđin) 2.650.000
NAPOMENA: igrač, stari i novi klub i visina obeštećenja u evrima.

PROPOZICIJE:
* liga se sastoji od 16 timova koji igraju po klasičnom dvokružnom bod sistemu, ukupno 30 kola
* plasman u Ligu šampiona Azije izboriće tri prvoplasirane ekipe iz šampionata i pobednik Kupa Kine.
* iz lige direktno ispadaju dva najslabije plasirana tima.
* u slučaju istog broja bodova odlučuje bolji skor u međusobnim mečevima, bolja gol-razlika, više datih golova...

Komentari / 0

Ostavite komentar