Прича: Дармштат - немачко чудо које мрси конце богаташима!

Имају “Жигића”, навијачи сами плаћају казне, а тренер ужива када је 0:0! Пре две године испали су у четврту лигу, данас су други у Цвајти и боре се за Бундеслигу.

Фудбал 07.03.2015 | 23:40
Прича: Дармштат - немачко чудо које мрси конце богаташима!

У време када је Цвајта можда и најјача у новијој историји, а уочи сезоне бар шест клубова најавило јуриш на Бундеслигу (Инголштат, Лајпциг, Кајзерслаутерн, Дизелдорф, Нирнберг, Карлсруе...), после две трећине првенства друго место на табели заузима тим о коме се јако мало зна.

Љиљани са Беленфалтора у два наврата у својој 117-годишњој историји играли су у Бундеслиги (1978/79 и 1981/82), што је њихов највећи успех. Ево након 33 године Дармштат је на корак да понови тај резултат, а оно што је чудно у читавој причи јесте да је овај клуб пре само две године испао у четврту лигу?!

Сплет околности и луда срећа... Претила је потпуна пропаст, а догодио се процват!

Дармштат је у сезони 2012/13. завршио као 18. на табели треће лиге и то је значио да се сели у нижи ранг. Екипа се практично распала, а онда је стигло обавештење из Фудбалског савеза Немачке: Кикерс из Офенбаха није добио лиценцу да се такмичи наредне сезоне. Љиљани су тако остали у лиги, тим је преузео садашњи тренер Дирк Шустер и одмах у првој сезони направио чудо са екипом коју је формирао.

Шустер, тада заборављени првотимац Карлсруеа и повремени репрезентативац Источне Немачке, а данас уз Томаса Тухела један од најцењенијих тренера у Немачкој (предвиђају му да би ускоро могао да преузме неког од немачких великана), довео је Дармштат у својој првој сезони до треће позиције и пласмана у бараж. У двомечу са Арминијом из Билефелда остварио је највећи успех у својој тренерској каријери - пласман у Цвајту.

Екипа је пред старт текуће сезоне појачана, али углавном анонимним играчима. Практично једино звучније име које је доведено био је Јан Розентал из Ајнтрахта. И оно што је посебан куриозитет, стигло је 15 нових играча, а на трансфере није потрошен ниједан једини евро?!

Доминик Штрох-Енгел (28) израстао је у прву звезду тима постигавши 27 голова у сезони када је остварен пласман у Цвајту, а наставио је голгетерски низ и у новој. Нападач висок 1.98 стилом игре подсећа на нашег Николу Жигића и јако га је тешко чувати. Подршку у навали има у Јанику Штарку који је дошао из Минхена 1860 и већ поменутом Розенталу. Ипак, најјача карика тима је дефанзива. Свестан онога што има у тиму Шустер је одлучио да не игра типично немачки и акценат је бацио на одбрану свог гола. Због тога и не треба да чуди што је у досадашња 23 кола само шест пута на утакмица Дармштата пало више од два гола. То им је донело и епитет најбоље дефанзивне екипе лиге, са само 16 примљених голова.

Љиљани тренутно имају најдужи низ непобедивости у немачком професионалном фудбалу. Нису изгубили од октобра прошле године, илити на 14 везаних утакмица, а мање пораза од њих у читавој држави има само минхенски Бајерн. Дармштат је тренутно други на табели, са само четири бода мање од лидера Инголштата и распоредом који му апсолутно иде на руку.

Навијачи су посебна снага Љиљана. На стадиону који прима 19.000 људи ретко када их мање од 15.000. И симпатични су многима, пре свега због свог става према тренутно најомраженијем клубу у Немачкој, а то је без сумње РБ Лајпциг. Током утакмице са овим тимом они су бацили на терен неколико ролни тоалет папира у знак протеста због кршења неке врсте финансијског фер-плеја од стране Ред Буловог клуба. Меч је прекинут на два минута, а ДФБ је казнио Дармштат са 4.000 евра због тог инцидента. Каква су подршка клубу најбоље су показали у том моменту, када су сами прикупили новац и платили казну.

И још један занимљив податак: Читав тим Дармштата данас (подаци трансфермарцт.де) вреди свега 12.000.000 евра. У Цвајти мању вредност имају само Ален, Сандхаузен, Ауе и Хајденхајм.

Ипак, није све у новцу. Барем код Немаца...за сада.

Коментари / 0

Оставите коментар