Priča: Darmštat - nemačko čudo koje mrsi konce bogatašima!

Imaju “Žigića”, navijači sami plaćaju kazne, a trener uživa kada je 0:0! Pre dve godine ispali su u četvrtu ligu, danas su drugi u Cvajti i bore se za Bundesligu.

Fudbal 07.03.2015 | 23:40
Priča: Darmštat - nemačko čudo koje mrsi konce bogatašima!

U vreme kada je Cvajta možda i najjača u novijoj istoriji, a uoči sezone bar šest klubova najavilo juriš na Bundesligu (Ingolštat, Lajpcig, Kajzerslautern, Dizeldorf, Nirnberg, Karlsrue...), posle dve trećine prvenstva drugo mesto na tabeli zauzima tim o kome se jako malo zna.

Ljiljani sa Belenfaltora u dva navrata u svojoj 117-godišnjoj istoriji igrali su u Bundesligi (1978/79 i 1981/82), što je njihov najveći uspeh. Evo nakon 33 godine Darmštat je na korak da ponovi taj rezultat, a ono što je čudno u čitavoj priči jeste da je ovaj klub pre samo dve godine ispao u četvrtu ligu?!

Splet okolnosti i luda sreća... Pretila je potpuna propast, a dogodio se procvat!

Darmštat je u sezoni 2012/13. završio kao 18. na tabeli treće lige i to je značio da se seli u niži rang. Ekipa se praktično raspala, a onda je stiglo obaveštenje iz Fudbalskog saveza Nemačke: Kikers iz Ofenbaha nije dobio licencu da se takmiči naredne sezone. Ljiljani su tako ostali u ligi, tim je preuzeo sadašnji trener Dirk Šuster i odmah u prvoj sezoni napravio čudo sa ekipom koju je formirao.

Šuster, tada zaboravljeni prvotimac Karlsruea i povremeni reprezentativac Istočne Nemačke, a danas uz Tomasa Tuhela jedan od najcenjenijih trenera u Nemačkoj (predviđaju mu da bi uskoro mogao da preuzme nekog od nemačkih velikana), doveo je Darmštat u svojoj prvoj sezoni do treće pozicije i plasmana u baraž. U dvomeču sa Arminijom iz Bilefelda ostvario je najveći uspeh u svojoj trenerskoj karijeri - plasman u Cvajtu.

Ekipa je pred start tekuće sezone pojačana, ali uglavnom anonimnim igračima. Praktično jedino zvučnije ime koje je dovedeno bio je Jan Rozental iz Ajntrahta. I ono što je poseban kuriozitet, stiglo je 15 novih igrača, a na transfere nije potrošen nijedan jedini evro?!

Dominik Štroh-Engel (28) izrastao je u prvu zvezdu tima postigavši 27 golova u sezoni kada je ostvaren plasman u Cvajtu, a nastavio je golgeterski niz i u novoj. Napadač visok 1.98 stilom igre podseća na našeg Nikolu Žigića i jako ga je teško čuvati. Podršku u navali ima u Janiku Štarku koji je došao iz Minhena 1860 i već pomenutom Rozentalu. Ipak, najjača karika tima je defanziva. Svestan onoga što ima u timu Šuster je odlučio da ne igra tipično nemački i akcenat je bacio na odbranu svog gola. Zbog toga i ne treba da čudi što je u dosadašnja 23 kola samo šest puta na utakmica Darmštata palo više od dva gola. To im je donelo i epitet najbolje defanzivne ekipe lige, sa samo 16 primljenih golova.

Ljiljani trenutno imaju najduži niz nepobedivosti u nemačkom profesionalnom fudbalu. Nisu izgubili od oktobra prošle godine, iliti na 14 vezanih utakmica, a manje poraza od njih u čitavoj državi ima samo minhenski Bajern. Darmštat je trenutno drugi na tabeli, sa samo četiri boda manje od lidera Ingolštata i rasporedom koji mu apsolutno ide na ruku.

Navijači su posebna snaga Ljiljana. Na stadionu koji prima 19.000 ljudi retko kada ih manje od 15.000. I simpatični su mnogima, pre svega zbog svog stava prema trenutno najomraženijem klubu u Nemačkoj, a to je bez sumnje RB Lajpcig. Tokom utakmice sa ovim timom oni su bacili na teren nekoliko rolni toalet papira u znak protesta zbog kršenja neke vrste finansijskog fer-pleja od strane Red Bulovog kluba. Meč je prekinut na dva minuta, a DFB je kaznio Darmštat sa 4.000 evra zbog tog incidenta. Kakva su podrška klubu najbolje su pokazali u tom momentu, kada su sami prikupili novac i platili kaznu.

I još jedan zanimljiv podatak: Čitav tim Darmštata danas (podaci transfermarct.de) vredi svega 12.000.000 evra. U Cvajti manju vrednost imaju samo Alen, Sandhauzen, Aue i Hajdenhajm.

Ipak, nije sve u novcu. Barem kod Nemaca...za sada.

Komentari / 0

Ostavite komentar