Србац: Укинуто ванредно стање

На приједлог Штаба за ванредне ситуације, начелник општине Србац Драго Ћирић данас је донио одлуку о укидању ванредног стања у овој општини, које је уведено 4. марта због пораста водостаја ријека и других водотока, најаве обилних падавина и квара на централној Црпној станици „Ина“ у Српцу.

Република Српска 06.03.2015 | 16:20
Србац: Укинуто ванредно стање

Стручни радници лакташке фирме „Елин“ отклонили су квар на највећем агрегату снаге 100 киловата који покреће пумпу на Црпној станици капацитета 1500 литара воде у секунди.

Тиме је отклоњена опасност од прилива унутрашњих и површинских вода, јер Црпна станица сада располаже са два исправна агрегата за пребацивање воде преко савског одбранбеног насипа. Становници Српца су одахнули, јер су протеклих дана били у великом страху од поплава већих размјера него прошле године.

-У функцији су два, од три агрегата чија снага и капацитет пумпи могу задовољити евентуалне потребе, а имали смо и срећу да су нас јуче и данас заобишле падавине, па су створени услови за укидање ванредне ситуације – изјавио је начелник општине Драго Ћирић. Он додаје да је веома задовољан брзом реакцијом надлежног министарства и Јавне установе „Воде Српске“ на отклањању кварова на Црпној станици „Ина“, јер је она у надлежности државе, а локална заједница прати њену функцију.

Цивилна заштита и даље прати стање на терену, јер је водостај Саве и даље у порасту и јутрос је у 8 часова износио 808 центиметара, што је за 52 центиметра мање од нивоа када се предузимају мјере редовне одбране од поплава. Ова ријека излила се у приобалном подручју, у незаштићеним дијеловима насеља Бајинци и Гај, гдје је поплављено више од 200 хектара обрадивог и осталог земљишта, али још увијек нису угрожена домаћинства.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србац

06.03.2015 15:26

Овдје је ванредно стање од кад је снсд-а на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антидемократа

06.03.2015 15:39

Ванредно стање је од 90-тих, још од времена увођења демократије.

ОДГОВОРИТЕ