Srbac: Ukinuto vanredno stanje

Na prijedlog Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas je donio odluku o ukidanju vanrednog stanja u ovoj opštini, koje je uvedeno 4. marta zbog porasta vodostaja rijeka i drugih vodotoka, najave obilnih padavina i kvara na centralnoj Crpnoj stanici „Ina“ u Srpcu.

Republika Srpska 06.03.2015 | 16:20
Srbac: Ukinuto vanredno stanje

Stručni radnici laktaške firme „Elin“ otklonili su kvar na najvećem agregatu snage 100 kilovata koji pokreće pumpu na Crpnoj stanici kapaciteta 1500 litara vode u sekundi.

Time je otklonjena opasnost od priliva unutrašnjih i površinskih voda, jer Crpna stanica sada raspolaže sa dva ispravna agregata za prebacivanje vode preko savskog odbranbenog nasipa. Stanovnici Srpca su odahnuli, jer su proteklih dana bili u velikom strahu od poplava većih razmjera nego prošle godine.

-U funkciji su dva, od tri agregata čija snaga i kapacitet pumpi mogu zadovoljiti eventualne potrebe, a imali smo i sreću da su nas juče i danas zaobišle padavine, pa su stvoreni uslovi za ukidanje vanredne situacije – izjavio je načelnik opštine Drago Ćirić. On dodaje da je veoma zadovoljan brzom reakcijom nadležnog ministarstva i Javne ustanove „Vode Srpske“ na otklanjanju kvarova na Crpnoj stanici „Ina“, jer je ona u nadležnosti države, a lokalna zajednica prati njenu funkciju.

Civilna zaštita i dalje prati stanje na terenu, jer je vodostaj Save i dalje u porastu i jutros je u 8 časova iznosio 808 centimetara, što je za 52 centimetra manje od nivoa kada se preduzimaju mjere redovne odbrane od poplava. Ova rijeka izlila se u priobalnom području, u nezaštićenim dijelovima naselja Bajinci i Gaj, gdje je poplavljeno više od 200 hektara obradivog i ostalog zemljišta, ali još uvijek nisu ugrožena domaćinstva.

Autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbac

06.03.2015 15:26

Ovdje je vanredno stanje od kad je snsd-a na vlasti.

ODGOVORITE
Name

antidemokrata

06.03.2015 15:39

Vanredno stanje je od 90-tih, još od vremena uvođenja demokratije.

ODGOVORITE